ep archivo   cartel de se alquila vivienda
UGT - Archivo

Baixen els llogaters que negocien el preu del lloguer: només el 29% demana una rebaixa en el preu. Però també cau el nombre de propietaris que rebaixen el preu: el 2022, ho fa un 69%, segons una anàlisi de Fotocasa.

En concret, el 2022 hi ha hagut menys negociació per part dels llogaters comparat amb l'any anterior. Així, el 2022 de tots els llogaters que han llogat un habitatge per residir-hi tan sols un 29% n'ha negociat el preu mentre que el 2021 els que en van negociar van ser el 34% dels llogaters. Això es tradueix que hi ha un 15% menys de llogaters que ha negociat el preu el 2022.

I aquestes negociacions per part dels llogaters es tradueixen que en un 69% dels casos s'aconsegueix una rebaixa en el preu inicial, una xifra també més baixa que la de l'any passat quan els propietaris van assegurar que van baixar el preu en el 75% dels casos en què es va sol·licitar una rebaixa a la renda. En aquest sentit, hi ha un 8% menys de propietaris que han baixat el preu als llogaters que ho han sol·licitat. A més, pel que fa a això, hi ha una dada molt cridanera i rellevant comparada amb el 2021 i és que ha crescut de manera molt significativa el nombre d'inquilins que afirma que, després de la negociació, es va incrementar el preu del lloguer. Així, un 17% (el 2021 n'eren l'11%) assegura que després de la negociació el preu va canviar a l'alça.

El motiu principal pel qual van decidir negociar el preu amb l'arrendador és perquè era l'única manera d'arribar a un acord (34%). També hi ha un 25% que va negociar perquè el preu no es corresponia amb la realitat del mercat i un 20% per l'estat de l'habitatge.

POCS INQUILINS HAN PODUT INTENTAR UNA REBAIXA DE PREU

"La negociació és una de les vies més beneficioses perquè les dues parts de l'acord se sentin còmodes. No obstant, aquest any pocs inquilins han pogut intentar una rebaixa en el preu, a causa de la gran demanda que hi ha per llogar. En un context d'alta demanda i poca oferta, el propietari té certa independència per fixar el preu, ja que, si el primer candidat no està disposat, el següent a la fila probablement acceptarà el pagament sense dir ni piu. És el que hem detectat durant aquest període. Cal tenir en compte que el 2022 s'ha produït un autèntic furor per l'arrendament, un apogeu, en part, canalitzat per la demanda de compra frustrada per la pujada de tipus al segon semestre de l'any”, comenta María Matos, directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa.

Al costat de l'oferta, la xifra d'arrendadors que assegura haver negociat el preu de l'habitatge que ha llogat és pràcticament idèntica a la dels llogaters. Concretament, un 27% assegura haver hagut de negociar el preu del lloguer (enfront del 29% dels arrendataris).

Tot i això, el gruix d'arrendadors que han llogat un immoble de la seva propietat i no han negociat el preu durant el procés són el 63%, un percentatge sensiblement més alt que el 54% del 2021. A més, hi ha un 10% que, encara que no va negociar, sí que va variar el preu de partida.

Si analitzem els motius que porten els arrendadors a negociar el preu, n'hi ha dos que despunten de manera clara per sobre de la resta. D'una banda, que els llogaters no podien pagar el lloguer, perquè la seva situació econòmica ha empitjorat (26%), i, de l'altra, que era l'única manera d'arribar a un acord (26%).

contador