- Defensa el Tractat de Lliure Comerç entre la UE i Canadà (CETA) perquè millora les relacions comercials
El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, s'ha mostrat aquest dijous molt crític amb el PSOE per la seva decisió de deixar de donar suport al Tractat de Lliure Comerç entre la UE i Canadà (CETA). Tot i que la portaveu socialista al Congrés, Margarita Robles, ha dit que la decisió final encara no està presa, al Govern donen per fet que sí i critiquen la nova direcció liderada per Pedro Sánchez per estar "fora de l'esquerra moderada".
El Govern defensa que el tractat millora les relacions comercials i protegeix la seguretat jurídica de les inversions, el canvi climàtic i els drets socials
Nadal, en una entrevista a Antena 3, ha dit que l'actitud del PSOE "és una postura ideològica per marcar terreny fora del que és l'esquerra moderada espanyola", i que això l’està convertint "en una excepció dins dels partits socialistes de la Unió Europea", que sí que donen suport al CETA.
Tal com ha dit el ministre, "Canadà no és un país conflictiu, és una potència molt important i amb aquest acord, per primera vegada, la UE no només tracta les qüestions de comerç, també el canvi climàtic i els drets socials". Fins i tot Nadal ha assenyalat que "és un tractat que, a més de millorar les relacions comercials, protegeix la seguretat jurídica de les inversions, el canvi climàtic i els drets socials. Hem buscat un soci similar a la UE".
"És un tractat que millora les nostres relacions comercials i que ens enriqueix a tots", ha insistit el ministre. I just després ha parlat Margarita Robles, que ha dit que no hi ha hagut un canvi de postura sobre el CETA en 24 hores, com s’ha dit, és més, "la decisió política no està presa" i quan es prengui s'explicaran els motius pertinents.
La portaveu del PSOE creu que hi ha "dubtes jurídics" en el tractat, tot i que no ha avançat encara què votarà el seu partit quan el tractat passi pel ple de la Cambra baixa de la propera setmana. "No es canvia d'avui per demà pel que fa al CETA, hi ha una nova direcció política que vol estudiar-lo i a partir d'aquí, durant l'executiva de dilluns que ve, s'ha de prendre una decisió", ha afegit Robles.
A més, s'ha mostrat crítica amb els de Pablo Iglesias. "No puc acceptar que hi pugui haver partits que intentin portar l'aigua al seu molí. Que Podem s'ocupi i preocupi de les seves posicions polítiques i que el PSOE faci un debat seriós i rigorós per explicar les raons que té per prendre una decisió o una altra sobre el CETA", ha dit.
La postura ara del PSOE de Pedro Sánchez ha despertat reticències, fins al punt que el comissari europeu d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, li ha demanat obertament que doni suport al CETA. En una trobada amb periodistes a Madrid, del qual es fa ressò El Mundo, el socialista francès ha afirmat que el tractat és "el més progressista de la història dels signats per la UE". Per això, i tot i que respecta la llibertat del PSOE per posicionar-se, ha advertit que si manté la posició de no donar suport a aquest acord negociat per la Comissió Europea "estarem en desacord".
DIVISIÓ ENTRE ELS SOCIALISTES EUROPEUS
A més, la postura de Sánchez ha aprofundit la divisió dels socialistes europeus pel que fa a aquest assumpte, sobre el qual no tenen una posició homogènia. Hi ha discrepàncies entre els partits socialdemòcrates nacionals sobre això, que ja van quedar patents en la votació de l'Eurocambra que va donar llum verda al tractat internacional.
El PSOE es troba ara mateix valorant la seva posició al respecte, malgrat haver votat a favor de CETA durant la comissió d'Afers Exteriors del Congrés
El PSOE es troba ara mateix valorant la seva posició al respecte, malgrat haver votat a favor de CETA durant la comissió d'Afers Exteriors del Congrés, un acord que ha de rebre el vistiplau del Ple del Congrés i, posteriorment, del Senat. Cal recordar que la delegació del Partit Socialista Obrer Espanyol al Parlament Europeu també va votar a favor del tractat comercial amb el Canadà el passat 15 de febrer, quan l'Eurocambra va donar llum verda a l'acord amb el vot a favor del Partit Popular Europeu (PPE) , Liberals (ALDE) i Conservadors i Reformistes (ECR).
El CETA també va rebre en aquest moment el suport general de Socialistes i Demòcrates (S&D), encara que les importants diferències en la direcció del vot entre les delegacions nacionals va deixar patent la divisió entre els partits socialdemòcrates europeus.
La UE i Canadà no van poder signar el CETA fins a octubre de 2016, després d'haver superat les reserves que havia plantejat fins aquell moment Bèlgica pel bloqueig 'in extremis' de la seva regió Valònia, que està governada pel partit socialista francòfon de Paul Magnette. L'acord comercial entre la UE i Canadà es pot aplicar de forma provisional quan el país nord-americà finalitzi els seus procediments nacionals de ratificació. No obstant això, l'aplicació definitiva i total de l'acord no serà efectiva fins que els parlaments nacionals i regionals competents als països de la UE (fins a 38 càmeres) donin la seva aprovació.