- En castellano:Murcia, Valencia, Galicia y Aragón, las más expuestas ante los aranceles por el Brexit
Múrcia, València, Galícia i Aragó són les comunitats potencialment més exposades a un potencial augment dels aranzels a les exportacions al Regne Unit a conseqüència del Brexit, pel pes relatiu del seu comerç amb el mercat britànic, però també per la seva especialització exportadora, amb un pes rellevant de béns agroalimentaris, tèxtils i d'automoció, als quals se'ls apliquen uns aranzels relativament alts de mitjana.
Així ho afirma l'organisme supervisor que dirigeix Pablo Hernández de Cos, el Banc d'Espanya, a l'article analític 'Empresas españolas que exportan bienes al Reino Unido: Rasgos generalizados y evolución reciente, por comunidades autónomas', elaborat per Eduardo Gutiérrez Chacón i César Martínez Machuca, de la Direcció General d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya.
Al seu article, aquests autors assenyalen com, en termes agregats, l'exposició comercial d'Espanya al Regne Unit és rellevant, per ser aquest país el cinquè soci comercial, amb prop del 7% del total de les vendes espanyoles de béns a l'exterior.
Davant els possibles aranzels que comporti la sortida del Regne Unit en l'acord que negocia la Unió Europea amb aquest país, després de fer-se efectiu el seu adéu a la Unió el passat 31 de gener, el Banc d'Espanya assenyala com l'exposició per comunitats presenta variabilitats significatives, essent les més afectades aquelles les exportacions de les quals estan més esbiaixades cap a productes agroalimentaris, automoció o tèxtils.
EMPRESES MÉS PRODUCTIVES I DIVERSIFICADES GEOGRÀFICAMENT
En tot cas, aquest organisme adverteix que aquesta vulnerabilitat "es veu parcialment esmorteïda per nivell relativament alt de productivitat i grau de diversificació geogràfica de les seves exportacions", perquè aquests índexs, assenyala el Banc d'Espanya, són "en general més elevats que en aquelles empreses que comercien amb els principals socis de l'àrea euro".
Així, analitzant les característiques de les exportadores espanyoles al Regne Unit, el Banc d'Espanya conclou que la característica més rellevant és que presenten una productivitat del treball més alta i un grau de diversificació geogràfica de les seves vendes més profund que aquelles exposades a Alemanya, França i Itàlia, les principals economies de l'euro.
En termes de productivitat, el diferencial és positiu per a aquelles que exporten, si bé s'aprecia una heterogeneïtat regional, ja que la bretxa és positiva i significativa a Canàries, Astúries i Andalusia, però sensiblement negativa a País Basc i Navarra.
Respecte a la diversificació geogràfica, assenyala com la quota mitjana de les vendes de béns al Regne Unit en les exportacions de cada empresa és uns 13 punts percentuals inferior al pes mitjà relatiu de les transaccions destinades a França, Alemanya i Itàlia. Un tret que, afegeix, s'estén a la major part de comunitats, amb l'excepció de la Comunitat de Madrid, Balears, Extremadura, Múrcia i Canàries.
CAIGUDA DEL PES D'AQUESTES EXPORTACIONS DES DEL REFERÈNDUM
Des de 2016, any en què es va celebrar el referèndum que va donar com a resultat la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, el Banc d'Espanya aprecia una caiguda generalitzada del pes relatiu d'aquest país tant en exportacions de béns, llastrades per vendes relacionades amb el sector de l'automoció i alguns aliments, com en el nombre d'empreses que exporten, concentrada en exportadors no regulars.
No obstant això, els autors de l'article expliquen que aquests desenvolupaments s'emmarquen en un context d'incertesa lligada al Brexit i de feblesa de la divisa britànica, que a més hauria pogut desincentivar la penetració de nous exportadors en aquest mercat.
A la major part de comunitats s'observa una disminució entre 2016 i 2018 del pes relatiu total d'empreses presents al mercat britànic, conseqüència directa de l'augment de diversificació geogràfica.
El Banc d'Espanya, en tot cas, atribueix principalment aquesta caiguda a la reducció d'aquelles amb activitat no consolidada en aquest mercat, ja que les que exporten regularment (almenys durant quatre anys consecutius) ha augmentat sensiblement 6 punts fins al 60%, un augment generalitzat entre comunitats.