Moody's posa en alerta els inversors sobre l'increment de la tensió entre Catalunya i el Govern central. L'agència de qualificació de riscos considera que "la independència catalana podria tenir implicacions negatives per al crèdit d'Espanya a causa de la grandària de la regió".
Per això, recomana al Govern de Rajoy que per aconseguir "una solució duradora" hauria de "satisfer algunes de les principals demandes de Catalunya", en concret, "les relacionades amb majors recursos fiscals i la reforma del marc de finançament regional", assenyala al seu informe.
Una situació que no beneficia cap de les dues parts. Moody's afirma que tant l'economia espanyola com la catalana té molt a perdre si la tensió política segueix en augment. Catalunya suposa al voltant del 19% del PIB nacional i el 16% de la població, fet que suposa un fragment significatiu del país i, a més, té una renda per càpita superior a la mitjana. "Així, una independència debilitaria la fortalesa econòmica d'Espanya", sentencia.
Espanya és un dels països més descentralitzats de la Unió Europea en termes de despesa pública, segons valora Moody's, "encara que els seus poders d'augment d'impostos són més centralitzats". El control sobre les finances de la Moncloa ha estat "una debilitat notable" en l'estratègia global de reducció del dèficit d'Espanya durant els últims anys, "tot i que el govern central té més poders legals des de l'adopció de la Llei d'Estabilitat Pressupostària de 2012 per compel·lir la consolidació fiscal a nivell regional", indiquen els analistes al seu informe.
D'altra banda, indiquen que les contínues tensions també presenten implicacions creditícies potencials per a la Generalitat de Catalunya, a la qual atorguen una qualificació de Ba3 negativa. Segons recorda l'agència de qualificació, des de l'any 2012, Catalunya ha rebut 68,5 mil milions d'euros de suport de liquiditat del govern central a través de diversos mecanismes de finançament, en particular el Fons de Liquiditat Autònoma (FLA), que constitueix al voltant del 70% del total del deute total de la regió.
"CATALUNYA SEGUIRÀ SENT ESPANYA"
Moody's no aposta per la independència. "La nostra expectativa és que Catalunya segueixi sent part d'Espanya", apunta al seu informe. Els analistes consideren que hi ha molts obstacles com l'oposició ferma i sostinguda del govern central, una sèrie d'eines legals i constitucionals disponibles per a l'Estat per afrontar el desafiament i les enquestes que demostren que el suport popular a Espanya per la secessió és inferior a la majoria.
"Fins i tot si el referèndum seguís endavant i donés com a resultat el suport a la independència, la manca d'una base legal i l'absència d'un llindar mínim de participació probablement minaria la seva legitimitat", destaca Moody's. No obstant això, la relació política entre els dos governs es mantindrà molt tensa, "cosa que podria complicar els esforços per arribar a un compromís que respongui al desig de molts catalans d'una major autonomia", indiquen.