- Quiere valorar el impacto de lo ocurrido el pasado viernes en la economía del país
- Moody's avisa de la persistencia de riesgos y de un progreso más lento de lo previsto en las reformas económicas
L'agència de qualificació creditícia Moody 's ha col·locat la valoració 'Baa3' del deute sobirà a llarg termini de Turquia en revisió per a una possible rebaixa. Ho ha fet perquè pretén valorar l'impacte que tindrà a mitjà termini el fallit cop militar que es va produir divendres passat, per comprovar si afectarà o no el creixement de l'economia otomana i el funcionament institucional del país.
Malgrat el fracàs de l'intent colpista, Moody's considera que el que ha passat reflecteix desafiaments polítics d'índole més àmplia al país i que els riscos associats per a la solvència segueixen sent elevats. És per això que l'agència, segons informa Europa Press, creu que la persistència de riscos i un progrés més lent del previst en les reformes econòmiques, en un context de debilitament del creixement, poden ser molt perjudicials.
"Segons l'opinió de Moody's, encara que el cop va fracassar, el fet en si probablement exacerbarà els reptes en aquestes àrees", adverteix la qualificadora de riscos. És per això que ha decidit analitzar la probabilitat i les implicacions d'un alentiment de la demanda domèstica que resultés en un creixement més lent els dos o tres propers anys, així com un major debilitament de la predictibilitat i eficàcia de les polítiques turques, a més d'un accés reduït a liquiditat externa davant les elevades necessitats de finançament del país.
ALTRES CONSEQÜÈNCIES ...
Tot i que aquestes podrien no ser les úniques conseqüències. Les mesures que està adoptant el Govern de Recep Tayyip Erdogan després del que ha passat també podrien passar factura a l'economia otomana. "Alemanya i altres països membres de la UE tenim una posició clara: rebutgem categòricament la pena de mort". Així de contundent es va mostrar aquest dilluns el portaveu del Gabinet de Ministres alemany, Steffen Seibert, sobre una possible reintroducció de la pena de mort a Turquia, ressaltant a més que "un país on hi ha la pena de mort no pot ser membre de la UE".
"Cap Estat del Consell d'Europa té dret a imposar la pena de mort. És una obligació enunciada a la Carta de Consell d'Europa", va dir per la seva banda el secretari general del Consell d'Europa, Thorbjorn Jagland, en una entrevista a Der Tagesspiegel. Jagland va explicar que Turquia va ratificar el 2004 la seva posició sobre l'abolició de la pena de mort i que ha de complir aquest compromís europeu. La pena capital no ha de ser aplicada "sota cap circumstància", ha afegit.