ep archivo   una factura de la luz y una bombilla a 3 de enero de 2022 en madrid espana
Alberto Ortega - Europa Press - Archivo

Els preus majoristes de l'electricitat continuaran sent alts als propers mesos, però seran significativament més baixos als mercats espanyol i portuguès. Així ho explica Moody's en un informe publicat aquest dimecres en què destaquen que els preus es mantindran a nivells “històricament alts” a mitjà termini, encara que “amb marcades diferències entre països, i amb diferents nivells d'intervenció governamental i implicacions creditícies diferents”.

“El preu majorista de l'electricitat al mercat espanyol i portuguès probablement continuarà sent inferior als preus a la resta dels països d'Europa continental. El preu de l'electricitat a la Península Ibèrica continua determinat pel preu del gas. Els preus al Mercat Ibèric del Gas (Mibgas) han estat més baixos que l'índex de referència europeu del gas (TTF) des del començament d'any, en estar menys exposats a la interrupció del subministrament de gas natural rus”, explica Benjamin Leyre, vicepresident-senior crèdit officer de Moody's Investor Service.

Així mateix, recorda que l'anomenada 'excepció ibèrica' estarà en vigor fins al maig del 2023, la qual permet limitar el preu del gas utilitzat per produir electricitat. "Això ha donat lloc a un ús més gran de la generació ibèrica de gas i a un augment de les exportacions a França", expliquen a l'informe.

També assenyalen que "el mix de capacitat canviarà ràpidament", encara que l'entusiasme per les inversions en renovables estarà "probablement influenciat per les decisions de política energètica". En aquest sentit, els experts de la companyia novaiorquesa veuen més riscos d'intervenció política a Espanya que a Portugal, on “les tarifes regulades es beneficien de la gran quantitat d'acords de compravenda d'energia renovable a llarg termini que hi ha, cosa que disminueix el risc d'intervencionisme”.

En aquest sentit, cal assenyalar que Espanya ha estat dels primers països a aplicar un impost temporal sobre els beneficis extraordinaris de les empreses energètiques durant els propers dos anys. Així mateix, l'Executiu ha obert la porta a negociar durant la tramitació dels pressupostos la permanència d'aquests gravàmens a petició d'Esquerra Republicana de Catalunya.

EUROPA: POC MARGE DE RESERVA, ALT PREU DEL GAS

A la resta del Vell Continent, Moody's assenyala que els “estrets” marges de reserva i els alts preus del gas recolzaran els elevats preus de l'electricitat al mercat majorista. La qualificadora nord-americana opina que l'equilibri entre l'oferta i la demanda d'electricitat durant el proper hivern serà “ajustat” a la majoria dels mercats del nord-oest d'Europa a causa de “l'escassa disponibilitat d'energia nuclear a França, la baixa hidrologia a tot Europa i els riscos per al subministrament de gas i, alhora, per a la generació de gas”.

"Això és així malgrat la nostra previsió d'una menor demanda elèctrica el 2022-23 a causa de la destrucció de la demanda industrial, provocada alhora pels alts preus de l'energia, i les mesures voluntàries d'estalvi energètic", afegeixen. "El sud d'Europa està més ben situat a causa de l'abundant generació renovable i de l'accés més gran a les importacions de gas natural liquat (GNL)".

Tot i així, des de Moody's adverteixen que estan augmentant els riscos d'“un possible nacionalisme energètic que dificulti les exportacions”. "La influència dels preus de lʻelectricitat en els beneficis de les energètiques pot disminuir si els governs apliquen impostos imprevistos per recuperar els beneficis excepcionals", subratllen.

En aquest sentit, la qualificadora afirma que les darreres intervencions governamentals als mercats energètics “no tenen precedents”. “Fins ara, han equilibrat en general les subvencions als clients, finançades pels balanços sobirans i, en alguns casos, els impostos extraordinaris, amb el suport creditici a les energètiques mitjançant liquiditat, pagaments de compensació i, arribat el cas, la nacionalització”, apunten. Tot i això, afegeixen des de Moody's, “està per veure durant quant de temps els governs subvencionaran els consumidors i si les empreses energètiques no regulades hauran d'assumir part del cost de la crisi energètica”.

Alhora, la companyia novaiorquesa assenyala que, a més llarg termini, la revisió de l'actual mecanisme de fixació de preus basat en el gas “podria donar lloc a una remodelació fonamental dels mercats elèctrics de la UE i/o del Regne Unit”.

D'altra banda, Moody's subratlla que les polítiques energètiques europees s'han centrat en la seguretat del subministrament, per la qual cosa, a curt termini, la generació d'electricitat a partir del carbó es reactivarà i la descarbonització del sector elèctric farà un pas enrere. “A més llarg termini esperem un nou impuls a les energies renovables i, en alguns països, a l'energia nuclear”, afegeixen.

"Els problemes de la cadena de subministrament i l'augment dels tipus faran pujar el cost de les energies renovables, com demostren les recents subhastes i l'augment dels preus dels PPA", conclouen des de Moody's.

contador