moodys_630

Moody's ha alertat de la difícil situació a la qual s'enfronten les comunitats autònomes per la crisi del coronavirus. L'agència de qualificació augura en un informe que les regions podrien desviar-se "significativament" dels objectius de dèficit marcats pel Govern per a enguany, amb la situació fiscal deteriorant-se per l'augment de la despesa en sanitat i la reducció dels ingressos. Passarà, diu, fins i tot encara que l'Executiu de Pedro Sánchez relaxa els objectius de dèficit després de la pandèmia.

"Pronostiquem que la pandèmia de coronavirus tindrà un gran pes sobre el creixement econòmic d'Espanya i exercirà més pressió sobre la situació fiscal de les regions", asseguren els experts de l'agència, que estimen que "el dèficit agregat se situarà entre l'1,7% i el 2,8% del PIB al 2020".

La situació serà especialment delicada per a les autonomies, que són les que tenen transferides les competències sanitàries. "És probable que les regions espanyoles registrin dèficits que es desviïn significativament de l'objectiu límit, atès que Espanya ha estat un dels països més afectats pel coronavirus", indica Moody's, que creu que "la situació fiscal de les regions es deteriorarà principalment a causa de l'augment dels costos de l'atenció sanitària i la reducció dels ingressos fiscals".

A la seva opinió, encara que el Govern central augmenti encara més l'objectiu de dèficit per a 2020, "preveiem que els perfils crediticis de les regions espanyoles es deteriorin enmig dels creixents dèficits pressupostaris i, en última instància, els futurs nivells de deute". Perquè, explica, encara que actualment es desconeix l'impacte econòmic total del coronavirus, sí que s'espera que els seus efectes sobre les finances de les regions durin temps, a causa de la pressió que la pandèmia està exercint en el sector de la salut.

Moody's recorda que les CCAA són responsables de la prestació de serveis sanitaris als seus respectius territoris i que aquests serveis "representen aproximadament el 40% de les despeses totals". "Des del començament del brot, les regions han augmentat el nombre de centres i equips mèdics, i han contractat un nombre significatiu de professionals de la salut per fer front a l'augment de pacients infectats", la qual cosa provocarà un important augment de la despesa fins a "nivells sense precedents".

Perquè per molt que l'Executiu de Sánchez, a través del Ministeri de Sanitat, faci costat a les regions amb transferències addicionals a sectors de la salut per un total de 300 milions d'euros, transferències anticipades del sistema de finançament regional (2.800 milions d'euros) i la compra directa de material sanitari per a la seva distribució entre les comunitats (1.000 milions d'euros), aquestes mesures només serviran per limitar mínimament les despeses sanitàries.

7.000 MILIONS MENYS D'INGRESSOS

A més, pel que fa als ingressos, Moody's explica que es veuran afectats sobretot enguany per la reducció del que l'agència denomina "fonts pròpies", és a dir, els impostos regionals, i al 2022 "atès que el nivell actual d'impostos compartits amb el Govern central es calcula dos anys després i després es reajusta en conseqüència".

"Basat en un mínim esperat de tres mesos d'inactivitat econòmica, seguit d'una lleugera recuperació durant la resta de 2020, estimem importants pèrdues fiscals per a les regions espanyoles d'aproximadament 7.000 milions d'euros en total", apunta l'agència. En concret, estima que cauran significativament els impostos immobiliaris, que "representen aproximadament el 60% dels ingressos de les comunitats, la qual cosa exercirà una pressió significativa" sobre aquesta partida.

D'altra banda, diuen els experts de l'agència de qualificació, els impostos compartits amb el Govern central (50% de l'IRPF, 50% de l'IVA i 58% dels impostos especials) "ja han estat concedits per a 2020" perquè l'Executiu manté les transferències aprovades amb antelació. No obstant això, atès que aquests ingressos fluctuen d'acord amb els cicles econòmics i que "preveiem una contracció del creixement del PIB a Espanya enguany", els ingressos per a les regions seran menors al 2022 atès que serà llavors quan el Govern central calcularà la liquidació dels impostos recaptats compartits corresponents a enguany.

Moody's no descarta que fins i tot "exigeixi a les autonomies que retornin part de les transferències rebudes enguany", encara que això provocaria més dèficit, per la qual cosa l'agència creu "probable" que la liquidació dels impostos compartits es financiï amb nous deutes. D'aquesta manera, l'agència estima que al 2020 i 2021 els nivells de deute regional augmentaran "encara més des dels nivells extremadament alts" que ja registren a l'actualitat.

"És probable que les majors despeses regionals en salut es financiin amb nou deute al 2021", apunta. La seva previsió és que el deute de les CCAA augmenti un 12% fins arribar a uns 330.000 milions d'euros a la fi de 2021, en comparació amb els 295.000 milions d'euros que registraven a la fi de 2019.

Noticias relacionadas

contador