- "Les pimes catalanes es veurien fins i tot més afectades que les llars catalanes", afegeix
En l'improbable escenari de la independència de Catalunya, hi hauria conseqüències negatives per les titulitzacions existents, assenyala Moody’s en un informe publicat aquest dilluns. L'escenari central de Moody’s és que Catalunya (Generalitat de Catalunya,'Ba3' en perspectiva negativa) continuarà sent part d'Espanya (Government of Spain,'Baa2'en perspectiva estable).
L'informe de Moody’s, titulat "Structured finance - Spain: Catalan Independence Would Be Credit Negative For Structured Finance Transactions", assenyala que "Catalunya perdria el fort suport que rep per part del govern central espanyol en cas d'independència, i qualsevol canvi en el risc sobirà afectaria negativament la qualitat creditícia de les titulitzacions". Segons explica Antonio Tena, vicepresident i analista sènior en Moody’s, "les llars i les pimes catalanes trobarien dificultats per fer front al pagament dels seus préstecs en un escenari d'independència".
“Amb més de 1.900 empreses traslladant-se fora de Catalunya, un deteriorament als sectors claus de l'economia catalana tindria implicacions negatives per a les titulitzacions recolzades per préstecs a pimes", explica Ángel Jiménez, analista a Moody’s
La inestabilitat política en cas d'independència i els seus efectes en l'economia de la regió afectaria també de forma negativa els diferents tipus d'actius titulitzats.
"Amb més de 1.900 empreses traslladant fora de Catalunya des de l'1 d'octubre de 2017, un deteriorament als sectors claus de l'economia catalana tindria implicacions negatives per a les titulitzacions recolzades per préstecs a pimes", explica Ángel Jiménez, analista a Moody’s. "Tot i el creixement de les exportacions, s'espera que el deteriorament de les pimes catalanes sigui probable en l'escenari d'independència, a causa de la rellevància de les vendes que realitzen en altres regions d'Espanya".
En el cas de les titulitzacions recolzades per hipoteques residencials (RMBS), un descens en el preu de l'habitatge a Catalunya, com a resultat d'una menor demanda i un excés de l'oferta, incrementaria les pèrdues en cas d'impagament de les hipoteques.
Addicionalment, els deutors catalans trobarien dificultats per continuar afrontant el pagament dels seus préstecs en l'improbable escenari d'independència, debilitant el comportament dels actius domiciliats a Catalunya que donen suport a les titulitzacions espanyoles, implicant majors taxes d'impagament i pèrdues en cas de fallida. Aquest és especialment el cas de les titulitzacions originades per bancs originaris de Catalunya, que tenen una exposició mitjana a Catalunya en les seves carteres titulitzades d'entre el 20% i el 45%.
Encara que aquestes qüestions afectarien tots els deutors, les pimes catalanes es veurien fins i tot més afectades que les llars catalanes, a causa de la menor capacitat de les pimes per reaccionar davant xocs econòmics. Això és així a causa de les seves necessitats de finançament a curt termini, i a la dependència de sectors econòmics relacionats amb el consum, especialment el turisme, que es podria veure afectat per la incertesa política.
Les titulitzacions també es podrien veure afectades pel risc de redenominació si una Catalunya independent hagués de adoptar una nova moneda, i les operacions patirien també un major risc legal a causa de les incerteses sobre el marc jurídic que prevaldria.
Finalment, el risc de contrapartida en aquestes operacions augmentaria, amb els riscos que sorgeixen de les diferents comeses que exerceixen els bancs en aquestes operacions. Encara que dos dels principals bancs originalment domiciliats a Catalunya, CaixaBank, SA i Banc Sabadell, SA, ja van traslladar els seus domicilis socials fora de Catalunya, hi hauria implicacions negatives per a les institucions amb exposició a la regió.