Mirabaud preveu que l'economia espanyola entri en recessió enguany a conseqüència del coronavirus, que ha impactat negativament al sector del turisme, que contribueix prop del 12% del PIB i uns 2,6 milions de llocs de treball. "La crisi del Covid-19 s'assembla a la caiguda d'un meteorit sobre l'economia espanyola", assegura.
"A Espanya, el coronavirus tindrà efectes comparables als d'un desastre natural, com un tsunami o d'un meteorit que s'estavella contra l'economia del país", ha afirmat l'especialista en inversió de Mirabaud, John Plassard. Aquest expert assenyala que "l'alentiment (i frenada en alguns casos) del turisme tindrà conseqüències molt negatives per als EUA i la Xina i serà encara pitjor per a alguns països europeus com Espanya, Grècia o Itàlia".
En el cas concret d'Espanya i Grècia, de fet, creu que "podria veure's greument compromès el resultat dels esforços d'austeritat després de la crisi econòmica de 2008, i en conseqüència aquests països ràpidament tornarien a entrar en recessió".
El sector del turisme espanyol té un valor de 159.000 milions d'euros i el nostre país és la segona destinació turística més popular del món, només per darrere de França i per davant dels Estats Units, recorda Plassard, que apunta, a més, que a Espanya més de 2.650.000 llocs de treball depenen del turisme.
Els turistes van gastar més de 92.000 milions d'euros a Espanya en 2019, una xifra rècord per a un any en què es va assolir un altre rècord, el de 83,7 milions de visitants estrangers. Els britànics van ser els que més van gastar l'any passat (gairebé 18.000 milions d'euros), seguits pels alemanys (11.700 milions) i els francesos (7.600 milions). La despesa mitjana per turista es va estimar en 1.102 euros, la qual cosa representa un augment d'un 1,7% respecte a l'any anterior.
EL TURISME ARREU DEL MÓN
A més, Mirabaud destaca que 5 dels 10 països en els quals els viatges i el turisme contribueixen de forma més directa al PIB es troben a Europa. El 2019 el sector va generar 125.595.000 llocs de feina directes arreu del món, una xifra que s'estima que arribarà als 154.060.000 per a 2029. Si fos el cas, suposarà un increment anual d'un 2,1% al llarg dels pròxims 10 anys.