• Mentre que uns lloen la seva figura i asseguren que farà un bon paper, altres dubten que sigui la persona adequada per a aquest lloc
ep luisguindos 20170218150802
COMISIÓN EUROPEA

La 'victòria' del ministre d'Economia, Luis de Guindos, en la carrera per quedar-se amb la vicepresidència del Banc Central Europeu (BCE), que va aconseguir després de la retirada 'in extremis' del seu rival, l'irlandès Philip Lane, ha provocat tot tipus de reaccions. Mentre que alguns s'esforcen per lloar l'encara ministre pel seu paper durant la crisi i asseguren que ho farà bé al seu nou destí, substituint el portuguès Vítor Constancio, altres dubten que sigui l'adequat per al lloc, i així de clar s'han encarregat de dir-ho després de conèixer la marxa de Guindos al BCE.

No tothom comparteix que Guindos sigui la millor opció per al BCE, malgrat que això suposi que Espanya recuperarà la seva quota de poder a la institució

L'Eurogrup va donar suport aquest dilluns per unanimitat a Luis de Guindos com a pròxim vicepresident del BCE, una decisió que serà ratificada avui per l’Ecofin (ministres d'Economia de la Unió Europea) i que es farà definitiva durant la reunió del Consell Europeu dels pròxims 22 i 23 de març. I el titular d'Economia, que ja ha dit que la seva dimissió és "qüestió de dies", s'ha trobat amb tota una bateria de reaccions després de confirmar que el càrrec, que assumirà el proper 1 de juny, un cop hagi finalitzat el mandat de Constancio, és per a ell.

Algunes bones, però moltes altres dolentes. I és que no tothom comparteix que Guindos sigui la millor opció per al BCE, malgrat que això suposi que Espanya recuperarà la seva quota de poder a la institució, perduda fa anys.

Entre les lloances, el ministre s'ha trobat amb la dels seus propis companys de gabinet al Govern de Mariano Rajoy. Una de les primera en sortir al seu suport ha estat la titular d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, que ha dit que el nomenament de Guindos suposa "un gran reconeixement a la política econòmica del Govern". Tejerina és un dels noms que sonen com a possibles successors del ministre, tot i que la decisió depèn del cap de l'Executiu que encara no s'ha pronunciat en aquest sentit.

De fet, la ministra d'Agricultura ha assenyalat que Guindos té "molt a veure" amb la "recuperació miraculosa" d'Espanya després de la crisi econòmica", precisament el mateix argument que va fer servir el titular d'Economia per defensar la seva candidatura, i la bandera que el Govern ha enarborat fins a aconseguir el 'sí' per a Luis de Guindos, que segons Rajoy assumirà a partir de juny "una responsabilitat molt transcendent" després del seu pas, igual de transcendent, per l'Executiu espanyol, ja que el seu treball ha ajudat a acabar amb la crisi.

També positiva ha estat la valoració que han fet altres organitzacions, com la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), que ha celebrat la designació de Guindos, al qual ha desitjat sort en aquesta nova etapa que iniciarà. En un comunicat, la patronal que dirigeix ​​Joan Rosell ha destacat que al juny l'encara ministre assumirà "un lloc de gran importància no només per a Espanya, sinó per al conjunt de la zona euro", i que confia que exerceixi un bon paper i que ajudi a tirar endavant de manera definitiva la Unió Econòmica i Monetària.

Les autoritats europees, i països com França i Alemanya ja han donat el seu suport públic a Luis de Guindos. Destaquen les paraules que ha dedicat el president de l'Eurogrup, el portuguès Mário Centeno, que s'ha mostrat confiat que l'espanyol actuarà amb "independència" a la seva nova etapa com a vicepresident del BCE. "Tinc molta confiança que Guindos tingui les habilitats necessàries al Comitè Executiu del BCE i confio que desenvolupi el seu paper amb independència i en l'interès dels ciutadans de l'Eurozona", va dir un cop conèixer la 'victòria' del ministre espanyol.

I ha estat significatiu el suport del president de l'Institut d'Estabilitat Financera (FSI per les seves sigles en anglès) del Banc de Pagaments Internacionals (BPI) i ex-sotsgovernador del Banc d'Espanya, Fernando Restoy. Segons ha dit, l'elecció de Guindos és una "bona notícia", i s'ha mostrat segur que "farà un treball molt satisfactori per a tots, pel bé d'Espanya i sobretot d'Europa i del BCE".

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, també ha celebrat la "gran notícia" del nomenament de Guindos. "Necessitem gent en llocs de rellevància a Europa", ha manifestat el primer executiu de l'entitat financera, que ha dit estar convençut que "farà una gran tasca a la seva nova responsabilitat, igual que ho ha fet com a ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat durant aquests més de sis anys a Espanya, durant els quals ha exercit un important paper fins i tot als moments més difícils". Entre ells, la nacionalització parcial de Bankia.

DUBTES, DUBTES I MÉS DUBTES

Encara que no totes han estat bones paraules. Després de conèixer aquest dilluns que Guindos serà el nou vicepresident del BCE, són molts els que han sortit a criticar la seva elecció, en no considerar-la adequada. Entre ells destaca el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que malgrat haver desitjat "els millors èxits" al ministre a la seva nova etapa, creu que hi havia altres candidats espanyols molt més adequats que ell. En concret, ha insistit que hi havia "prou dones millor capacitades que ell per a aquest lloc", recordant que Guindos no era el candidat del PSOE, perquè ni era dona ni tenia "la capacitació suficient per a un lloc d'aquestes característiques".

El PSOE insisteix a criticar que Rajoy triés a Guindos quan hi havia "prou dones millor capacitades que ell per a aquest lloc"

Però Sánchez no n’ha estat l'únic. Units Podem també ha carregat contra la designació de Guindos i ha llançat un avís: "Que tremolin els sectors populars d'Europa". El diputat d'aquesta formació, Rafa Mayoral, ha assegurat que el ministre estarà "al servei d'Alemanya" quan exerceixi com a nou vicepresident del BCE, criticant que anirà a Frankfurt "a defensar els interessos dels mateixos: dels especuladors, dels voltors, de les grans finances". De fet, ha dit Mayoral, Guindos "s'ha destacat per ser l'alumne més avantatjat del senyor Schäuble (antic ministre de Finances alemany)".

I un altre dels que han criticat la decisió ha estat el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, que espera que Guindos no pugui desenvolupar les seves polítiques neoliberals a la institució. "Ningú l’obligarà que, pel fet d'haver nascut al mateix país, defensi un compatriota davant d'un altre ciutadà de la Unió Europea", ha dit.

Fora de les nostres fronteres, les crítiques han arribat de la mà dels socialistes europeus del Parlament Europeu i dels Verds, que ja han avançat que proposaran emetre un dictamen negatiu a l'Eurocambra sobre Guindos. Per la seva banda, els socialistes apunten que la designació de l'espanyol pot posar en risc la independència de l'entitat i plantejar un "conflicte d'interès", ja que "en haver estat ministre de Finances d'Espanya des de 2011 el seu nomenament pot minar la independència del govern del BCE".

Noticias relacionadas

contador