- La pena no conlleva el ingreso de prisión al tratarse de una condena inferior a los dos años de prisión
- La familia Messi depositó en su día cinco millones de euros en el juzgado y se ha puesto al corriente en el pago de tributos
El futbolista del FC Barcelona i el seu progenitor han estat condemnats a 21 mesos de presó i el pagament de 4,1 milions d'euros a Hisenda pel delicte de frau fiscal. En principi, ni Leo Messi ni el seu pare aniran a presó en tractar-se d'una condemna inferior a dos anys. La sentència ha estat dictaminada per l'Audiència de Barcelona.
El judici per frau fiscal que jutjava Leo Messi i el seu pare, Jorge Horacio Messi, ha finalitzat amb la resolució emesa per l'Audiència de Barcelona, en la qual s’ha condemnat cadascun d’ells a 21 mesos de presó. El judici s'ha celebrat a la Ciutat Comtal durant el mes de juny i els acusats van ser jutjats per defraudar 4,1 milions a Hisenda durant els anys 2007, 2008 i 2009, en no haver pagat a Espanya els impostos corresponents als ingressos percebuts pels drets d'imatge, segons recull la informació d’”El Periódico”.
L'estratègia del futbolista durant el judici va ser en tot moment responsabilitzar el seu pare de l'estratègia fiscal que duien a terme la família Messi. Lionel Messi va assegurar que ell "només jugava a futbol, que signava els contractes perquè confiava en el meu papà i en els advocats a qui havien decidit confiar els assumptes". L'Advocacia de l'Estat va demanar per a Leo Messi i el seu pare 22 mesos i 15 dies de presó. Per la seva banda la Fiscalia de Barcelona es va querellar inicialment contra tots dos, però, després de la declaració de Leo i del seu progenitor, es va decantar per exculpar el jugador i posar en el punt de mira Jorge Horacio Messi, demanant 18 mesos per a ell.
El pare del crack del FC Barcelona va assumir al jutjat de Gavà que va investigar el cas tota la responsabilitat de la gestió tributària del seu fill, mentre que el futbolista argentí va assegurar que tots els seus negocis i assumptes econòmics els controlava el seu pare i ell es dedicava només a jugar a futbol. “Confio en el meu papà, no sé el que signo”, va declarar el davanter al seu moment.
L'EXPLICACIÓ DE LA SENTÈNCIA
La pena imposada a Leo Messi es detalla segons els aspectes següents: set mesos, dels vint-i-u de presó, i una multa de 532.313,31 euros pels impostos defraudat el 2007; set mesos més de presó i una multa de 792.300,54 euros per l'exercici 2008, i finalment, altres set mesos de presó i una multa de 768.387,70 euros pels impostos defraudats en l'IRPF de l'exercici 2009, segons recull la informació del diari 'El Mundo'.
Per la seva banda, el seu pare, Jorge Messi rep una pena dividida en: set mesos de presó i el pagament de 532.313,31 euros pel delicte de frau fiscal de l'exercici 2007; pel delicte de defraudació en relació a l'IRPF de l'exercici 2008, set mesos de presó i una multa de 532.313,31 euros i pel delicte de defraudació en relació a l'IRPF de l'exercici 2009, set mesos de presó i una multa de 532.313,31 euros. La sentència, que no és ferma, pot ser recorreguda davant el Tribunal Suprem.
MESSI, "EL CAPO D'UNA ESTRUCTURA CRIMINAL"
Durant les conclusions del cas, el lletrat Mario Maza, que exercia com a advocat de l'estat va assenyalar que "en cap cas estic comparant aquest noi amb un mafiós, però és el mateix que el capo d'una estructura criminal". Així mateix va argumentar que si "en les estructures criminals hi ha un cap, que mana per sobre de tothom i que no coneix els detalls ni es reuneix amb els assessors fiscals perquè té coses més importants a fer, si escau jugar al futbol" en declaracions que recollia Europa Press.
Maza, que representava a l'Agència Tributària, va indicar que "per molt profà que sigui en matèria tributària i en lleis, això ho entén fins a un nen de deu anys. I això Messi ho hauria d'entendre sense cap problema". Maza afegia que quan el futbolista va signar els documents davant notari aquest segur que se’ls va llegir en veu alta. "Si quan comença a llegir el notari, Messi no els entén, el notari se’ls explica" va finalitzar l'advocat de l'Estat.