ep servicio de virologia del servicio de microbiologia del hospital clinic donde se realizan algunas
FRANCISCO AVIA/HOSPITAL CLÍNIC

Les autoritats del Marroc han anunciat aquest dijous la suspensió fins a nou avís de les connexions aèries i el trànsit marítim de passatgers des de i en direcció a Espanya, a causa del nou coronavirus. Aquest país se suma a la llista de més de 60 estats que han restringit l'entrada a viatgers espanyols a causa de la pandèmia global de coronavirus, inclosos els EUA, Israel, l'Aràbia Saudita o Hong Kong, que directament envien a l'hospital els viatgers que procedeixen de zones de risc, més específicament de Madrid, el País Basc i La Rioja, segons informen alguns mitjans.

Segons 'El Mundo', els països que apliquen mesures de control a l'entrada d'espanyols es divideixen en tres grups, informa el Ministeri d'Exteriors:

- 21 països amb prohibicions: l'Aràbia Saudita, El Salvador, Eslovàquia, els EUA, Filipines, Guatemala, l'Índia, l'Iraq, Israel, Jamaica, Jordània, Kazakhstan, Kirguizistan, Kuwait, Malta, el Marroc, Montenegro, Qatar, República Txeca, Trinitat i Tobago i Veneçuela.

- 26 països amb quarantenes: l'Argentina, l'Azerbaidjan, Bòsnia i Hercegovina, Burundi, Xile, la Xina, Xipre, Colòmbia, Cuba, Geòrgia, el Japó, Kiribati, Kuwait, Laos, Libèria, Macedònia del Nord, Moçambic, Myanmar, Níger, el Perú, Ruanda, Romania, Rússia (la ciutat de Moscou), Samoa, Tailàndia, Uganda.

- 15 països amb mesures específiques: Alemanya, Bèlgica, Bulgària, Camerun, Dinamarca, Egipte, Estònia, Haití, Hondures, Itàlia, el Japó, Lituània, Nepal, Ucraïna i Vietnam.

La ministra d'Afers exteriors, UE i Cooperació ha fet una crida "a la responsabilitat ciutadana" perquè només es realitzin els viatges que siguin urgents: "Si no és urgent viatjar, si us plau, no viatgeu", ha dit en una entrevista en TVE, recollida per Europa Press.

Per als qui es trobin fora d'Espanya i vulguin tornar, ha aconsellat posar-se en contacte amb les autoritats consulars per rebre el seu suport, "tot dins de la calma, que és l'única manera de gestionar una crisi d'aquesta magnitud".

La ministra ha reafirmat el compromís d'atendre a tots els ciutadans espanyols que es trobin a l'estranger i ha assenyalat que les últimes hores s'ha respost a més de 6.000 crides de persones que buscaven solucions per a espanyols que es troben a Itàlia, afectats per la prohibició de vols directes.

González Laya no ha volgut aventurar si Espanya haurà de prendre més endavant plans de contingència com els que ha adoptat Itàlia i ha assenyalat que, si bé "la corba de la malaltia segueix una trajectòria similar a tots els països", l'evolució és diferent depenent de dues coses, la "solidesa del sistema sanitari" i les decisions de gestió sanitària.

La malaltia ha deixat fins ara més de 4.600 morts a nivell mundial, amb més de 3.170 a la Xina. Encara que l'epicentre del coronavirus és a Wuhan i la majoria de casos es registren a la Xina, se n'han detectat casos a la majoria dels països del món.

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va informar el dimecres que després dels elevats casos de contagi del nou coronavirus s'ha passat a qualificar el brot de pandèmia.

Noticias relacionadas

contador