cbmapfre1 short1

L'economia espanyola creixerà un 2,3% el 2019, segons les estimacions de Mapfre, tres dècimes menys que l'any passat i una dècima per sobre del que preveu el Govern. De cara al 2020, les xifres esperades per l'asseguradora apunten que el Producte Interior Brut (PIB) espanyol disminuirà el seu creixement fins al 2,1%.

"El creixement de l'economia espanyola es desaccelerà en línia amb l'entorn exterior" ja que, les dades ratifiquen que 2018 tancarà amb un augment del PIB del 2,5%, "lluny del màxim del valor assolit durant la transició entre 2017 i 2018", recull l'Informe "Panorama econòmic i sectorial 2019" elaborat pel Servei d'Estudis de Mapfre.

Les dades del passat exercici es van aconseguir en la seva totalitat gràcies a un fort increment de la demanda domèstica, recolzada en el consum familiar i la inversió privada. Un creixement en el consum sustentat per l'augment de l'ocupació. Això, a més en un context d'elevat atur estructural, però amb els salaris creixent per sobre de la productivitat i amb el suport fiscal.

Per la seva banda, les "encara desfavorables" condicions financeres van donar suport a un increment de la despesa en capital, fins i tot en un context d’"incertesa política" com l'actual. Mentre que la despesa pública va contribuir també "positivament tot just per sobre de la mitjana del lustre anterior", expliquen.

Per 2019, els analistes ratifiquen que Espanya conservarà el seu "relatiu dinamisme" en comparació a la resta de l’Eurozona, "però aquest creixement serà tres dècimes per sota de l'aconseguit el 2018 i suposa una revisió a la baixa respecte al que s'anticipava al passat". Aquest menor creixement radicarà, principalment, en la desacceleració del consum i la inversió, a causa que la situació política i pressupostària actual "tard o d'hora podria drenar la confiança dels inversors".

Aquestes tres dècimes menys suposen una creació d'ocupació un 10% inferior al ritme de creixement registrat durant els tres últims anys

Aquestes tres dècimes menys suposen, a més, una creació d'ocupació aproximadament un 10% inferior al ritme de creixement registrat durant els tres últims anys. No obstant això, aquesta situació "està en línia amb la desacceleració cíclica viscuda a l’Eurozona".

RISCOS PER A L'ECONOMIA ESPANYOLA

El refredament dels socis comercials, l'efecte de l'increment de les primes de risc i l'enduriment de les condicions financeres arran del final de programa d'estímuls del Banc Central Europeu (BCE), encara que aquest últim amb menys pes, representen els principals riscos per a l'economia espanyola, segons l'informe de Mapfre.

A més, l'augment de les despeses serà elevat, tot i que també s'incrementaran els ingressos. El dèficit resultant, "tot i contingut", es recolza en previsions de creixement, que més enllà de 2019 "semblen optimistes", especialment amb el recorregut de les reformes estructurals en termes fiscal i laboral. En aquest sentit, la pujada dels salaris públics, la indexació de les pensions i la resta de les últimes mesures en matèria fiscal "poden suposar un repte per a l'economia espanyola a mitjà termini".

Pel que fa als condicionants polítics, els experts assenyalen que "el més probable" és que el Govern hagi de prorrogar els pressupostos anteriors atès que no ha aconseguit el suport suficient per aprovar els seus propis. No obstant això, consideren que "per ara, no s'albiren" eleccions anticipades, però "un creixent descontentament dels socis catalans del Govern podrien posar pressió al fràgil equilibri existent".

Noticias relacionadas

contador