La ciutat de Madrid podria perdre fins a 108.000 ocupacions amb la crisi si s'allarga el confinament, un 18% treballadors autònoms, ha avançat aquest dilluns la vicealcaldessa madrilenya, Begoña Villacís, en roda de premsa telemàtica.
Les dades desgranades per Villacís i el delegat d'Economia, Miguel Ángel Redondo, s'inclouen a l'estudi 'Efectes de la crisi del Covid-19 sobre el mercat laboral de la ciutat de Madrid' elaborat pel Col·legi d'Economistes de Madrid en col·laboració amb Ceprede.
Villacís ha precisat que els diversos "xocs" generats a l'economia a causa de crisi podrien generar una pèrdua total d'uns 60.500 llocs de feina equivalents a temps complet durant l'any 2020.
Noticia relacionada
Madrid empezará a pagar la ayuda al alquiler de 2019 tras las críticas por el atrasoPer agregació dels efectes directes, juntament amb els indirectes i induïts, s'arribaria a una xifra total de possibles ocupacions afectades per la crisi que podria acostar-se a la capital als 145.000 ocupacions amb una extensió de l'estat de confinament durant tres mesos, reduint-se fins a l'entorn dels 108.000 llocs de treball si aquest confinament es limita a dos mesos. Aquestes xifres suposarien entre el 5,4 i el 7,2 per cent de l'ocupació total de la ciutat de Madrid.
"Cada dia que aquest país tanca és un dia de vaga general", ha expressat la vicealcaldessa madrilenya, que ha reiterat que "com més temps passi, més temps costarà aixecar això". Sobre els càlculs tinguts en compte, la vicealcaldessa ha assenyalat que en aquest estudi no s'han tingut en compte els ERTO "perquè és un acomiadament temporal que en tot cas després hauria de recuperar-se".
Aquest efecte directe oscil·laria entre el 3% i el 4% de l'ocupació municipal total i, "majoritàriament seria provocat per l'efecte del confinament", que representaria entre el 2,2 per cent i 3,4 per cent, respectivament, per als escenaris de 2 i 3 mesos d'extensió.
Rodó ha precisat que prop del 19% d'aquestes ocupacions totals perdudes es localitzarien a micro-pimes de menys de 10 treballadors, mentre que una mica més del 21% provindrien de petites empreses de 10 a 49 treballadors, sent aquests dos col·lectius els que més afectats pel confinament.
Les mitjanes empreses (de 50 a 249 empleats) que acumularien al voltant del 15% de l'impacte total, resultarien "una mica menys afectades" que les petites empreses pels efectes de confinament i cessament d'activitats no essencials, però una mica més per la contenció d'exportacions.
PER ACTIVITATS
Per branques d'activitat, les diferències d'aquests impactes directes són "molt significatives", recorrent un rang des d'un impacte pràcticament nul a les activitats del sector primari, fins als més de 28.000 ocupacions que es podrien perdre al sector de l'hostaleria, o els 10.000 del comerç minorista.
Entre les activitats més afectades, els impactes més elevats provindrien, en general, de l'efecte del confinament, excepte en el cas de la construcció o el servei domèstic, on les restriccions de mobilitat pel cessament d'activitats no essencials seria la causa principal de l'impacte.
Els majors efectes totals s'acumularien així en l'hostaleria, que podria arribar a perdre més de 30.000 ocupacions, seguida pel comerç minorista amb una mica més de 14.000 llocs de feina, i els serveis de seguretat i manteniment d'edificis, amb uns 13.600 afiliats perduts.
A més distància se situarien l'educació, amb 8.500 llocs de feina, el comerç a l'engròs (7.800), o els serveis jurídics i comptables, amb uns 7.000 ocupacions perdudes. A l'extrem contrari trobaríem les activitats que tenen una presència residual al mercat laboral de la ciutat de Madrid, per sota del 0,1% del total, com són la pesca, silvicultura, fusta, paper, o cautxú i plàstic.
Per contra, entre les activitats menys afectades en termes absoluts, hi trobaríem la contenció de la demanda internacional, exportacions, l'origen fonamental dels descensos de l'ocupació.
EMPRESES
Les petites empreses de 10 a 49 empleats, mostren una aportació diferencial "molt significativa" a les activitats d'hostaleria que absorbeixen gairebé la meitat del total d'ocupació que es podria perdre en aquest col·lectiu.
A més, tant pel que fa a les empreses mitjanes, com a les grans, les diferències relatives de l'hostaleria respecte a la resta de branques són bastant inferiors, acumulant entorn del 27-28% del total de l'ocupació perduda.
La vicealcaldessa madrilenya ha tornat a insistir en la necessitat que els 420 milions d'euros del romanent de tresoreria puguin destinar-se a pal·liar els efectes de la crisi generada pel Covid-19. "Això és quelcom que posen sobre la taula tots els ajuntaments d'Espanya: reclamem poder disposar d'aquests diners per pal·liar una emergència econòmica i una emergència social", ha conclòs.