rba portada

El Consell del Banc de la Reserva d'Austràlia (RBA) ha decidit aquest dimarts mantenir sense canvis l'objectiu del tipus d'interès de caixa al 4,10% i el tipus d'interès pagat sobre els saldos de la liquidació de divises al 4,00%, en línia amb allò previst pel mercat.

El Consell ha indicat que és possible que sigui necessari un enduriment més gran de la política monetària per garantir que la inflació torni a l'objectiu en un termini raonable, però ha precisat que això continuarà depenent de les dades i de l'evolució de l'avaluació dels riscos.

"En prendre les seves decisions, el Consell continuarà prestant gran atenció a l'evolució de l'economia mundial, a les tendències de la despesa de les llars i a les perspectives de la inflació i del mercat de treball. El Consell es manté ferm en la determinació de tornar a situar la inflació a l'objectiu i farà el necessari per aconseguir-ho", ha assenyalat al seu comunicat.

La inflació a Austràlia ha superat el nivell màxim i l'indicador mensual de l'IPC del juliol va mostrar un nou descens. Però la inflació continua sent massa alta i ho continuarà sent durant un temps, ha remarcat l'RBA, subratllant que, tot i que la inflació dels preus dels béns ha disminuït, els preus de molts serveis augmenten amb rapidesa. La inflació dels lloguers també és elevada. La previsió central és que la inflació de l'IPC continuï disminuint i es torni a situar dins l'interval objectiu del 2-3% a finals del 2025.

Les dades recents són coherents amb el retorn de la inflació al rang objectiu durant l'horitzó de previsió i la continuació del creixement de la producció i l'ocupació, ha dit l'RBA. La inflació baixa, el mercat laboral es manté fort i l'economia funciona a un alt nivell d'utilització de la capacitat, tot i que el creixement s'ha alentit.

Tot i això, el banc central assumeix que existeixen "importants incerteses" al voltant de les perspectives. La inflació dels preus dels serveis ha estat sorprenentment persistent a l'estranger i el mateix podria passar a Austràlia. També hi ha incerteses sobre els efectes retardats de la política monetària i sobre la manera com les decisions de les empreses en matèria de preus i salaris responen al menor creixement de l'economia en un moment en què el mercat laboral continua sent tens. Les perspectives del consum de les llars també continuen sent incertes, ja que molts estan patint una dolorosa restricció de les seves finances, mentre que altres s'estan beneficiant de la pujada dels preus de l'habitatge, d'importants reserves d'estalvi i d'uns majors ingressos per interessos. I a escala mundial, l'RBA remarca que les perspectives de l'economia xinesa cada vegada són més incertes a causa de les tensions que segueix patint el mercat immobiliari.

Noticias relacionadas

contador