ep trabajador fabrica precios industriales
EUROPA PRESS

Els preus industrials van pujar un 1,1% al gener en relació al mes anterior i van retrocedir un 0,8% a la taxa interanual, moderant en un punt la caiguda que havien experimentat al desembre (-1,8%), segons ha informat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb aquesta retallada interanual, els preus industrials encadenen vuit mesos consecutius de taxes negatives, després d'haver-se mantingut en positiu durant 32 mesos.

La moderació del descens interanual dels preus industrials ha estat causat principalment pel repunt de més de dos punts de la taxa d'energia, fins a -3,9%, per l'increment dels preus del refinament de petroli i de la producció; a l'augment de la taxa dels béns de consum no durador de quatre dècimes, fins al 2%, pel major cost del processament i conservació de la carn i de la fabricació d'olis; i a l'increment en quatre dècimes de la taxa de béns intermedis, fins a -1%.

A la taxa mensual (gener de 2020 sobre desembre de 2019), els preus industrials van pujar un 1,1%, el major increment mensual des de maig de 2018. Aquesta evolució és conseqüència del repunt mensual dels preus de l'energia en un 2,6%, de l'ascens en un 0,5% dels béns de consum no durador, i de la pujada dels preus dels béns intermedis en un 0,4%.

Per comunitats autònomes, la taxa interanual de preus industrials va augmentar a 13 comunitats, es va mantenir estable a l'Aragó i va disminuir a Cantàbria, el País Basc i el País Valencià, en vuit, quatre i una dècima, respectivament. El major ascens, en canvi, se'l va apuntar Astúries, amb un avanç de 3,1 punts respecte a desembre.

Acabat gener, les úniques comunitats amb taxes interanuals positives de preus industrials van ser Múrcia (+1,4%), Castella-la Manxa, Catalunya (+1,1%) i La Rioja (+0,8%). La resta de regions presenten taxes negatives, especialment Astúries (-7,5%), Balears (-7,2%) i Canàries (-7,1%).

Noticias relacionadas

contador