El Boletín Oficial del Estado (BOE) dóna el tret de sortida per als comptes públics de l'any vinent amb la publicació aquest dimecres l'Ordre del Ministeri d'Hisenda per la qual es dicten les normes per a l'elaboració dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2021. En ells s'hi plasmarà l'estratègia fiscal i pressupostària del Govern per pal·liar els efectes negatius de la crisi provocada per la pandèmia del coronavirus i contribuir amb això a definir les bases de la reconstrucció econòmica i social d'Espanya.
S'estableix així que els diferents Ministeris hauran de remetre abans del 29 de juliol a la Secretaria d'Estat de Pressupostos i Despeses, exclusivament per mitjans electrònics, les seves propostes normatives de contingut pressupostari que volen incloure en l'articulat de l'avantprojecte de llei, segons anunciava aquest dimarts la ministra d'Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero.
Aquestes propostes hauran d'anar acompanyades d'una memòria explicativa sobre la connexió de l'articulat proposat amb les habilitacions de despesa, previsions d'ingressos o política econòmica del Govern, quantificant l'efecte de la norma proposada sobre les xifres d'ingressos o despeses que s'han de pressupostar.
La ministra d'Hisenda va assegurar a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que els PGE de 2021 són "imprescindibles per a la reconstrucció social i econòmica del país" després de la pandèmia. Montero ha assenyalat que els Pressupostos han d'ajudar a la reactivació econòmica mitjançant una aposta per un creixement més sostenible i que permeti l'adaptació del teixit productiu a les noves realitats, com la digitalització, sobre la qual s'han fet "passes de gegant" durant la pandèmia.
La ministra va afirmar també que els nous comptes faran una aposta decidida per la cohesió, la justícia social i la igualtat d'oportunitats, en definitiva, pel "enfortiment" de l'Estat de Benestar, de manera singular pel "reforç" del sistema sanitari públic perquè compti amb els recursos suficients davant qualsevol situació futura.
ODS, IMPACTE DE GÈNERE I IMPACTE SOBRE LA INFÀNCIA
Així mateix, Montero va afirmar que els Pressupostos de l'any vinent han de permetre la "canalització" dels recursos que s'activin des d'Europa, amb una aposta per la recerca, la innovació, les noves tecnologies, el turisme, l'hostaleria i el medi ambient. "Al Govern creiem que aquesta crisi no pot suposar un fre per als objectius de desenvolupament sostenible o per a aquelles polítiques que promouen la igualtat d'oportunitats, sinó un al·licient perquè continuem impulsant-les, així com la creació d'ocupació, com a objectiu prioritari per a 2021 i 2022", va subratllar.
De fet, els PGE per a 2021 incorporaran tres eixos transversals d'anàlisis i presentació: l'orientació als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), l'impacte de gènere i, finalment, les polítiques de la infància, l'adolescència i les famílies. D'aquesta manera, els comptes incorporaran, com a novetat, un informe sobre l'alineament amb els ODS inclosos a l'Agenda 2030 Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, el Pla d'Acció de les quals va ser aprovat pel Consell de Ministres el 29 de juny de 2018.
Així mateix, segons consta a l'Ordre, en vigor des d'aquest dijous, els PGE avançaran en la introducció de la perspectiva de gènere en els programes pressupostaris i en les polítiques públiques. "L'Administració Pública és conscient que ha de liderar els esforços per aconseguir una societat de plena igualtat, convertint-se el Pressupost en un dels principals instruments per articular aquest lideratge", explica el Govern.
Aquesta mateixa visió transversal, assenyala, és la que s'aplicarà igualment a l'informe d'impacte dels Pressupostos en la infància, l'adolescència i les famílies.
L'Ordre estableix que els departaments ministerials que s'estableixin a aquest efecte hauran de remetre a la Secretaria d'Estat de Pressupostos i Despeses abans del 29 de juliol un informe analitzant l'impacte dels seus programes de despesa en la infància, en l'adolescència i en les famílies. Aquests informes constituiran la base per a la formulació per part de la Secretaria d'Estat de Pressupostos i Despeses de l'Informe de l'impacte en la infància, en l'adolescència i en les famílies que acompanyarà a l'avantprojecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat.
Al mateix temps, els departaments ministerials hauran d'enviar a Hisenda abans del 29 de juliol un informe analitzant la contribució dels programes de despesa als ODS.
"RENDICIÓ DE COMPTES"
El Govern assegura a l'Ordre que els Pressupostos de 2021 avançaran "de manera decidida" en la transparència, en la rendició de comptes i en la participació ciutadana. "S'acostaran els Pressupostos a la ciutadania, de manera que tinguin accés de manera intuïtiva i amigable a informació sobre el destí dels impostos, és a dir, quines són les despeses més rellevants en polítiques destacades com la sanitat, l'educació o les inversions, sent els Pressupostos Generals de l'Estat no sols accessibles, sinó també comprensibles per a qualsevol persona, concordes amb la demanda d'informació que exigeix la societat actual", apunta.
Com a part d'aquest procés de renovació pressupostària, s'incorporarà en el procés pressupostari "una revisió exhaustiva i sistemàtica de totes les partides del Pressupost, actuant sobre aquelles accions i increments inercials no justificats en el context d'emergència i reconstrucció econòmica i social en el qual s'emmarquen els comptes públics".
Aquest exercici d'anàlisi pressupostària es complementarà també amb l'avaluació de les diferents polítiques públiques, valorant les conclusions dels informes realitzats per l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF).