ep cataluna espana a 20 de marzo de 2020
Xavier Bonilla - Europa Press

La preocupació dels espanyols pels efectes que l'actual crisi del coronavirus pugui tenir sobre l'economia i, amb això, sobre les seves ocupacions i el seu poder adquisitiu, és fins i tot més gran que la por de contagiar-se amb la malaltia.

Així es desprèn de la segona onada de l'Enquesta Funcas, la Fundació de les Caixes d'Estalvis, realitzada sobre una mostra representativa de la població resident a Espanya, composta per 700 individus i realitzada per IMOP Insights entre el 16 i el 20 de març, en ple estat d'alarma.

En concret, els espanyols valoren en 9,1 punts, dins d'una escala del 0 al 10, la seva preocupació per l'economia, comparat amb els 8,9 que li atorguen a la por de contagiar-se. La inquietud sobre l'economia cobra intensitat entre els majors de 35 anys i entre les dones, amb una mitjana de 9,3, mentre que la dels homes se situa en 8,9.

Així mateix, el percentatge d'aturats que han declarat que no estaven en situació de desocupació abans de l'esclat de la crisi ha anat creixent a mesura que passaven els dies de la primera setmana sota l'estat d'alarma: el dilluns, aquests nous aturats representaven el 21% de tots els aturats; el divendres el percentatge havia ascendit fins al 50%.

En el conjunt d'entrevistats amb ocupació, tan sols poc més d'una cinquena part (22%) ha afirmat que "continua treballant amb normalitat al seu lloc de treball habitual". Gairebé un terç (32%) ha declarat que està teletreballant.

BONA NOTA PER A LA SANITAT ESPANYOLA

Respecte a la preocupació general pel coronavirus, nou de cada deu entrevistats (91%) entre el dilluns i el divendres de la primera setmana després de la declaració de l'estat d'alarma han declarat "molta" o "força" preocupació pel virus.

Malgrat la creixent tensió soferta pel sistema sanitari, quatre de cada deu entrevistats opinen que la sanitat espanyola està "més preparada" (42%) que la d'altres països de l'entorn, i una xifra semblant (43%) respon que està "igual de preparada".

La població dóna suport majoritàriament a les mesures sanitàries adoptades pel Govern: dues terceres parts les consideren "adequades"; gairebé un terç més (32%), les considera "insuficients" i només un 2% opina que són excessives.

Al seu torn, prop de sis de cada deu entrevistats (62%) defineixen el seu estat d'ànim general com a "bo" i fins i tot un 12% s'inclina per qualificar-ho com "molt bo", per la qual cosa tres quartes parts de la població se senten "animades". Només un 13% qualifica el seu estat com a "dolent" o "molt dolent".

Finalment, més de nou de cada deu entrevistats estudiants (92%) han afirmat dedicar part del seu temps diari a estudiar o fer tasques de classe, encara que la gran majoria ha reconegut que hi dedica menys de tres hores al dia.

contador