El Consell General d'Economistes (CGE) ha elaborat una llista de mesures que creu que el Govern hauria d'implementar en el seu pla de desescalada si vol ajudar a "reflotar a moltes empreses" que estan patint per la pandèmia de coronavirus, i tenint en compte l'"allau" de concursos que es produiran. Entre altres coses, demanen que es flexibilitzin les condicions exigides per als ERTO de força major quant al manteniment d'ocupació en els sis mesos següents, perquè les empreses puguin acomiadar abans que compleixi aquest termini.
Així ho indica el CGE en un document que ha donat a conèixer aquest dimecres, en el qual fa una sèrie de propostes per a diverses àrees: mercantil-concursal, fiscal, laboral, financer, i qüestions transversals. Segons afirmen, els plantejaments que es posin sobre la taula han d'anar orientats a "reconstruir la deterioració social i econòmica" que aquesta pandèmia causarà, atenent no sols al curt termini sinó "aprovant mesures per al mitjà termini, ja que del que es faci avui dependrà que la recuperació sigui més ràpida o més lenta".
Noticia relacionada
Garamendi pide acompañar la desescalada con una ampliación de los ERTEPer això també advoquen per, entre altres coses, introduir deduccions en l'Impost de Societats perquè les empreses desgravin les inversions relacionades amb el teletreball que hagin hagut de fer per la crisi del Covid-19. "Com que ha obligat les empreses a introduir precipitadament el teletreball, això ha originat unes notables inversions i despeses en equips, i per facilitar l'accés a Internet dels treballadors. Així mateix, per al retorn a la feina, serà necessari realitzar inversions i despeses perquè els empleats puguin observar les mesures necessàries de distanciament i seguretat", i per facilitar l'adaptació a aquesta nova situació, els economistes proposen establir una deducció sobre aquestes despeses i inversions.
Però no sols això, ja que demanen també al Govern que les empreses puguin deduir en Societats els donatius, donacions i aportacions que hagin realitzat en el marc del brot, per a l'adquisició de mitjans sanitaris o els fons aportats per a recerca sanitària sobre el coronavirus. "Proposem la possibilitat de deduir el 50% o el 100% d'aquests donatius i, a més, aplicar la deducció en exercicis iniciats en 2020. Alternativament, proposem que, per a aquests exercicis, s'incrementin els percentatges i límits de la deducció quan es tracti de donatius realitzats a entitats beneficiàries del mecenatge relacionades amb el Covid-19".
Reclamen, a més, deduccions en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) dels donatius relacionats directament amb activitats de recerca de la pandèmia, aportació o gestió d'enviament de subministraments. En concret, suggereixen que s'incrementin els percentatges i límits.
ELS AUTÒNOMS, QUE COTITZIN EN FUNCIÓ DE LA SEVA FACTURACIÓ
En matèria d'impostos, el CGE assenyala la idoneïtat de reduir l'Impost de Béns immobles (IBI), ja que "moltes activitats econòmiques es veuran seriosament afectades durant l'exercici". Creu que "seria raonable establir una reducció de l'IBI de 2020 per a tots els locals afectats". Així mateix, torna a insistir que s'ampliï el termini d'autoliquidació de Societats i de l'IRPF i demana, en referència a l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA), que es recuperin les quotes "repercutides i no cobrades".
D'altra banda, es refereixen també a la situació dels autònoms, un dels col·lectius més colpejats pel virus, per la qual cosa els economistes reclamen al Govern que cotitzin a la Seguretat Social "en funció de la seva facturació real" i que se'ls eximeixi de la cotització i pagament de les quotes "durant els dos primers anys d'activitat, ja sigui exercida aquesta com a persona física o a través d'una societat mercantil", sempre que es tracti d'activitats de base tecnològica. "Ha de tenir-se en consideració que les activitats de base tecnològica, en els seus primers anys d'activitat, els seus ingressos són limitats o nuls, ja que estan centrant els seus esforços en la posada en marxa del seu projecte".
Noticia relacionada
Solo las empresas con ERTE por fuerza mayor tendrán prohibido despedir en seis mesesUna altra de les seves propostes al Govern és la flexibilització de les condicions de préstecs i crèdits, en vigor o nous, per a aquelles pimes i autònoms afectats per la Covid, "ampliant la moratòria en la devolució dels préstecs", siguin o no hipotecaris, així com ampliant el període d'amortització, a fi de reduir-ne l'import de les amortitzacions.
Reclamen, així mateix, ampliar la línia d'avals als autònoms i pimes amb contracte d'arrendament d'un immoble afecte a l'activitat econòmica, quan estiguin en aquesta situació de vulnerabilitat, i que es permeti l'accés al finançament ICO a les empreses en situació de morositat en el CIRBE per deutes no materials o en procediments concursals, per "estimular el salvament i la reflotació de les empreses, particularment pimes, limitant i evitant la seva liquidació".
Precisament, sobre els concursos demanen allargar dos mesos els terminis per negociar els acords de refinançament, que es creï un torn d'ofici per a les mediacions concursals de deutors amb escàs patrimoni, i que l'Executiu posi en marxa un "procediment específic per a pimes, micropymes i autònoms" perquè la Llei Concursal està "pensada per a mitjanes i grans empreses".
Finalment, demanen al gabinet de Pedro Sánchez que estableixi un "procediment d'urgència" perquè tots els deutes públics de l'Estat amb proveïdors de béns i serveis que siguin pimes i autònoms "es paguin immediatament".