ep espana- sanchez defiende su gestion del covid-19 no ha habido una sola hora que el gobierno haya
Moncloa

El Congrés dels Diputats decideix aquest dimecres si es compleix o no la intenció del Govern d'aprovar una nova pròrroga de l'estat d'alarma que es va instaurar el 14 de març. Encara que després de les últimes decisions dels partits, Pedro Sánchez se sortiria amb la seva, els canvis de direcció d'algunes formacions i el dubte sobre si finalment el PP votarà en contra o s'abstindrà, la divisió política es fa més que evident. Una imatge d'Espanya que pot resultar no gaire afalagadora, com assenyalen des del Consell General d'Economistes.

"Ens estem jugant una part important del nostre esforç durant els pròxims anys", assegura si president, Valentín Pich, per la qual cosa en un moment com aquest és "molt important la imatge del país" de cara tant als inversors internacionals com la Unió Europea (UE) a l'hora de les negociacions econòmiques.

De moment, la UE ha anunciat que impulsarà un fons de recuperació per a lluitar contra el coronavirus, que estarà lligat al Pressupost europeu que es negocia actualment, però encara no hi ha acord sobre el seu finançament ni la seva entrada en vigor. Això significa que no se sap si concedirà préstecs o transferències als països, de manera que, ara com ara, Espanya no aconsegueix que la UE li concedeixi subvencions per a la reconstrucció per l'oposició de diversos països.

Des que es va aprovar el primer estat d'alarma, s'han anat introduint matisos a cada pròrroga Uns canvis que "seria raonable" que s'escoltessin per part de tots els partits abans de decidir si donar-hi suport o no. "El Govern i l'oposició han de ser conscients de la marca del país" per poder estructurar l'estat d'alarma, afegeix Pich.

La veritat és que els suports a Pedro Sánchez han anat decaient amb el pas de la setmanes. Si la primera vegada que es va sol·licitar la pròrroga, el 23 de març, no hi va haver vots en contra, a la següent, el 9 d'abril ja s'hi van oposar Vox i la CUP. El dia 22 s'hi va afegir Junts, de manera que ja van haver-hi 62 vots en contra. Aquest dimecres està previst que ERC sumi el seu vot negatiu, mentre que el PP ha anunciat que no hi tornarà a votar a favor. Per part seva, tant PNB com Ciutadans ja han anunciat que votaran 'sí'.

Des del Govern reconeixen que els desperta "enveja" el comportament de l'oposició d'altres països i que els agradaria "comptar amb una oposició, sobretot amb el principal partit, que abandonés interessos partidistes i posés l'interès general de tots els espanyols per sobre de qualsevol altra qüestió", va dir aquest dimarts la portaveu de l'Executiu, María Jesús Montero.

Noticias relacionadas

contador