ep taller pequena empresa pyme
PIXABAY

El Govern es planteja alliberar un quart tram dels préstecs per a empreses i autònoms avalats per l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). No obstant això, el finançament destinat a ajudar a fer front a la crisi de la Covid-19 posada en circulació fins al moment no està arribant del tot, segons asseguren els empresaris, que es lamenten també de les dificultats a l'hora de sol·licitar-los a causa dels requisits addicionals que han de complir.

Encara que la major part dels crèdits sol·licitats estan aprovats, no tots estan arribant a cobrar-se, per la qual cosa els empresaris i autònoms necessitats encara no poden comptar amb aquests diners més d'un mes després que es posés en marxa el primer tram de 20.000 milions dels 100.000 milions d'euros que va aprovar l'Executiu de Pedro Sánchez, segons afirmen fonts consultades per aquest mitjà.

Un retard del qual els bancs es desentenen en certa manera, en dir que ells han complert amb la seva part d'aprovar-los. Mentrestant, l'ICO tira pilotes fora, i afirma que són les entitats les que analitzen als clients. Correspon al propi banc introduir la sol·licitud i les dades en el sistema i "una vegada allí, s'allibera automàticament". "Pot passar que l'entitat no tingui més quota però continuïn comercialitzant aquest tipus de crèdits a l'espera de rebre'n més", admetia fa uns dies el president de l'ICO, José Carlos García de Quevedo.

Des d'associacions d'autònoms i petites empreses com ATA, UATAE o Cepyme també són conscients del retard en el cobrament d'aquest finançament avalat per l'ICO. Consideren que hi ha errors en la tramitació i resolució pels quals les ajudes no estan arribant. A això s'uneix l'embús causat pel gran nombre de demandants de liquiditat. Segons els càlculs d'ATA, hi ha uns 1,3 milions d'autònoms que han demanat un crèdit ICO dels quals gairebé la meitat continuen esperant resposta.

REQUISITS

Una altra de les queixes dels afectats és l'excessiva burocràcia a l'hora de sol·licitar el finançament, per la qual cosa reclama que s'eliminin les traves de concessió. Les condicions d'aquests crèdits varien d'un tram a un altre i, encara que es publiquen al Boletín Oficial del Estado (BOE), aquests canvis produeixen confusió tant a les entitats com als clients sol·licitants.

Els avals de l'ICO estan creats per a aquells préstecs o renovacions signats des del 18 de març fins al 30 de setembre de 2020. Es poden destinar al pagament de salaris, factures de proveïdors pendents de liquidar, lloguers de locals, oficines i instal·lacions, despeses de subministraments o altres necessitats de liquiditat. Els qui estiguessin en situació de morositat a 31 de desembre de 2019 i en procediment concursal a 17 de març de 2020 no poden beneficiar-se'n. Cal recordar també que en el cas d'autònoms i pimes l'aval garanteix el 80% del crèdit, mentre que per a la resta d'empreses cobreix el 70% en el cas de noves operacions de préstec i el 60% per a renovacions.

64.500 MILIONS EN CIRCULACIÓ

Des que aquesta línia de finançament es va aprovar, el Govern n'ha activat ja tres trams. El primer, per import de 20.000 milions d'euros, la meitat per a pimes i autònoms i la resta per a grans empreses. El segon de 20.000 milions es va destinar íntegrament a pimes i autònoms. El tercer reparteix 10.000 milions entre pimes i autònoms, 10.000 milions per a empreses de més grandària, 4.000 milions per garantir les emissions de pagarés per empreses no financeres al Mercat Alternatiu de Renda Fixa (MARF) i 500 milions per reforçar els avals concedits per la Compañía Española de Reafianzamiento (CERSA).

No obstant això, les associacions consideren que no són suficients i demanden, en el cas d'ATA, que es posin en moviment el total dels 100.000 milions d'euros compromesos. Des de Cepyme són més ambiciosos, i demanen al Govern que dupliqui els avals ICO fins als 200.000 milions.

Noticias relacionadas

contador