El creixement de l'economia de la zona euro és "continuat" l'agost, encara que a "un dels ritmes d'expansió més febles dels últims divuit mesos". A més, les expectatives de creixement futur de les empreses han caigut a la seva mínima de gairebé dos anys, segons les dades de l'estudi PMI de la consultora Markit.
En concret, l'índex PMI compost va augmentar del nivell 54,3 registrat el juliol al 54,4 d'agost. Aquesta pujada reflecteix una petita acceleració del creixement de l'activitat total durant el mes, però, aquest increment representa el tercer nivell més baix des de gener de 2017, situant-se significativament per sota de les expansions observades a principis d'any.
Els ritmes de creixement del sector manufacturer i del sector serveis indiquen una lleugera millora, encara que ambdós se situen entre els més baixos d'almenys divuit mesos.
Els ritmes de creixement del sector manufacturer i del sector serveis indiquen una lleugera millora
Per la seva banda, el creixement de les noves comandes ha repuntat lleument en ambdós sectors, si bé, en el seu conjunt representa el tercer nivell més baix des de desembre de 2016. El resultat ha estat especialment feble al sector manufacturer, on s'ha registrat el menor augment mensual de noves comandes per exportacions dels últims dos anys.
Quant a l'ocupació, el creixement ha assolit el seu màxim dels últims sis mesos, apropant-se als nivells més alts registrats per l'estudi. No obstant, si bé el creixement dels nivells de personal al sector serveis va arribar al nivell més alt des d'octubre de 2007, el de la plantilla manufacturera va registrar el seu nivell més baix dels últims disset mesos.
L'optimisme de l'activitat empresarial futura ha estat mitigat per signes recents d'una demanda moderada, preus més alts i una creixent inquietud política. Així, les expectatives s'han vist minvades fins al seu mínim dels últims vint-i-tres mesos.
L'índex PMI d'agost també posa de manifest l'existència d'una major pressió en els preus, derivada d'un augment salarial en alguns països, juntament amb una pujada del cost del combustible, el transport i les matèries primeres. No obstant això, si bé el ritme d'inflació dels costos i el del preu de venda s'han mantingut entre els nivells més alts dels últims set anys, tots dos van exhibir les seves mínimes dels últims tres mesos.
FRANÇA I ALEMANYA S'ACCELEREN
Per països, el creixement a França i Alemanya s'ha accelerat, mentre que ha disminuït en la resta de la zona euro.
A Alemanya, l'economia del sector privat ha crescut al major ritme des de febrer, la qual cosa preveu un creixement accelerat per al tercer trimestre respecte a l'anterior. Aquesta millora s'ha vist impulsada per un major increment de l'activitat del sector serveis. Mentrestant, el creixement de l'ocupació s'ha mantingut proper a xifres rècord, encara que una menor acumulació de comandes pendents apunta a una moderació en el ritme de creació de llocs de treball per als propers mesos.
Pel que fa a França, el ritme d'expansió va augmentar tant al sector manufacturer com al de serveis, i va aconseguir el màxim dels últims quatre mesos. No obstant això, el ritme de creixement s'ha situat molt per sota dels pics assolits anteriorment durant l'any, sobretot pel que fa a l'exportació. Segons Markit, tot apunta a un tercer trimestre amb el menor nivell de creixement en termes d'activitat total des de 2016. Per la seva banda, la creació d'ocupació es manté prometedora, encara que tot sembla indicar que es tractarà del menor augment trimestral de l'últim any.
A la resta de la zona euro les taxes de creixement de l'activitat total i de les noves comandes han disminuït fins a les seves mínimes dels últims vint-i-dos mesos, mentre que les expectatives futures van aconseguir la seva mínima dels últims cinc anys.
Cal esperar un augment del PIB per al tercer trimestre en línia del 0,4% del segon trimestre
Des de Markit subratllen que amb aquestes dades d'agost, que indiquen un creixement constant, cal esperar un augment del PIB per al tercer trimestre en línia del 0,4% del segon trimestre. A més, el creixement de l'ocupació també es manté ferma, cosa que hauria d'estimular encara més la despesa de consum i ajudar a compensar els signes de contínua debilitat en les exportacions.
Afegeix que "els llums d'advertència estan enceses" i que a tenor del nivell elevat dels indicadors de l'activitat actual, d'ocupació i de preus, l'estudi d'agost envia un missatge dur als responsables de la política monetària. Les perspectives més pessimistes de gairebé dos anys es deuen en gran part a la creixent inquietud política, la pujada de preus i la recent desacceleració en el creixement de les carteres de comandes.
Mentrestant, des de Foenix Partners consideren que la inflació i el creixement econòmic han excedit els objectius del BCE. No obstant això, l'estratègia de reducció gradual de la flexibilització quantitativa de l'organisme europeu podria descarrilar si continuen les febles dades.