• Es tracta de la primera retallada en vuit anys, ja que a l'agost es van produir 33,2 milions al dia
  • Els detalls de l'acord es concretaran en la reunió del 30 de novembre
  • Mentre, alguns analistes adverteixen dels dubtes que deixa el pacte
petroleo, canarias

Sorpresa al mercat del petroli. Així van descriure ahir els analistes la notícia de l'acord de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), i així van reaccionar els inversors, amb compres que van disparar els preus un 6%, màxims de tres setmanes. Aquesta vegada les intencions prèvies no es van quedar en paraules buides, sinó que el càrtel va tornar a exercir com a tal per intentar controlar el mercat. No obstant això, manté incertesa en el mercat, amb els preus corregint aquest dijous al voltant d'un 1%.

El grup va confirmar en un comunicat que els països membres havien arribat a un pacte que inclou objectius de producció d'entre 32,5 i 33 milions de barrils diaris. Encara que en la pràctica suposa gairebé una congelació des del nivell de 33,2 milions d'agost, amb els números sobre la taula és la primera retallada en vuit anys.

A més, després de la cursa cap endavant de tots els productors per no perdre quota de mercat des de 2014, el que va enfonsar els preus des dels 100 dòlars de llavors, és la primera vegada en dos anys que l'OPEP acorda objectius de producció. L'Aràbia Saudita i l'Iran, enfrontades en les últimes reunions, han permès aquest cop que hi hagi acord.

Hi ha un canvi d'estratègia que es produeix amb els preus al voltant dels 45 dòlars. En aquests nivells, la fracturació hidràulica encara no és rendible

"Segueix sent un joc de llops i bens. L'Aràbia Saudita i l'Iran són dos llops que han manejat sempre els preus", recorda Ascensión Reyes, analista d'ETX Capital, que matisa, però, que els Estats Units, a més de Rússia, s'han convertit també en "llops". La revolució de la fracturació hidràulica ha portat les empreses nord-americanes a produir en conjunt tant com l'Aràbia Saudita, tot i que la caiguda dels preus ha provocat la fallida de companyies i el tancament de multitud de plataformes, al voltant del 80% entre 2014 i 2016.

"Hi ha un canvi d'estratègia que es produeix amb els preus al voltant dels 45 dòlars. Amb aquests preus, la fracturacio hidràulica encara no és rendible, mentre que l'Aràbia Saudita té maquinàries molt modernes que li permeten produir amb costos molt baixos", afegeix Reyes.

QUEDEN MOLTS DETALLS PER CONÈIXER

L'OPEP celebrarà una reunió oficial el 30 de novembre, ja que en aquest cas es tractava d'una trobada informal en el marc del XV Fòrum Internacional d'Energia celebrat a Algèria. L'acord, inesperat per a la majoria dels analistes pels precedents d'aquest any, no només suposa el primer establiment d'una quota grupal en dos anys, sinó que és una fita per a l'organització.

Serà difícil que l'Iran participi en una retallada, la qual cosa podria danyar les possibilitats de l'acord definitiu al novembre

El càrtel ha creat una comissió per estudiar l'aplicació de l'objectiu comú per part de cada país, de manera que establirà quotes per a cada membre, cosa poc comuna. De fet, històricament l'Aràbia Saudita solia ser l'Estat que assumia la càrrega de produir més o menys per aconseguir una fita col·lectiva, subratlla Nitesh Shah, analista d'ETF Securities. "Amb l'Iran tractant de bombar petroli a un ritme vertiginós, l'Aràbia Saudita està ara menys disposada a assumir aquest paper. Qualsevol acord al novembre dependrà de la càrrega que comparteixin els països membres, ja que alguns que ja han patit retallades com Veneçuela o Nigèria podrien estar exempts. Nosaltres creiem que serà difícil que l'Iran participi en una retallada, la qual cosa podria danyar les possibilitats de l'acord definitiu al novembre", afegeix l'expert.

L'acord ha suposat un impuls a curt termini, però manté incertesa durant el proper mes. L'estabilització dels preus, amb fins i tot caigudes aquest dijous que allunyen el Brent dels 50 dòlars que va sobrepassar al maig, es produeix perquè "els mercats dubten que el futur acord (si es rubrica a Viena) sigui respectat per tots els membres de l'OPEP, que els productors aliens al càrtel participin, i que aquesta reducció serveixi de veritat per equilibrar el mercat ja que les empreses que realitzen fractura hidràulica aprofitaran qualsevol repunt en el preu per incrementar la seva producció", argüeixen a Link Securities.

L'ARÀBIA SAUDITA TAMBÉ PATEIX

L'estratègia de l'Aràbia Saudita de deixar fluctuar el preu del cru per a evitar seguir perdent quota de mercat 'ha fet aigües'

Molts apunten que l'Aràbia Suadí va ser el causant que s'iniciés una guerra per les quotes de mercat que va disparar la producció i va enfonsar els preus. Per als experts de Link Securities, "ha quedat manifest que l'estratègia de l'Aràbia Saudita de deixar fluctuar el preu del cru per evitar seguir perdent quota de mercat a les mans dels nous productors nord-americans i canadencs 'ha fet aigües' per tot arreu i s'ha tornat contra els propis interessos del país àrab". Ara, prossegueixen en la seva anàlisi, "cal veure si l'Aràbia Saudita acceptarà de bon grat una nova pèrdua de quota de mercat o si, per contra, quan passi l'hivern, període en el qual ja tenia previst reduir la seva producció de cru, torna a incrementar-la".

Des d'ETX Capital, Ascensión Reyes recorda en la mateixa línia que l'Aràbia Saudita també pateix, ja que és una economia molt dependent dels ingressos que li reporta l'exportació de cru. L'any passat va tancar amb un dèficit rècord de 98.000 milions de dòlars, al voltant del 13% del PIB, i per a aquest any projectava altres 80.000 milions malgrat introduir la tisora ​​en la despesa pública.

QUÈ PASSA AMB RÚSSIA I ALTRES PRODUCTORS?

Rússia i l'Aràbia Saudita van acordar a principis de mes cooperar per estabilitzar el mercat. Els dos productors més importants del món juntament amb els Estats Units no van concretar més mesures. Però el paper de Rússia és important per als analistes, així com el d'altres països, en la mesura que se sàpiga si participaran en l'objectiu de l'OPEP. "Seguim creient que la major part de la feina per aconseguir l'equilibri entre oferta i demanda la des de països que no són membres del càrtel, especialment des de l'oferta dels Estats Units. A més, els preus baixos haurien de donar suport a l'augment de la demanda per estabilitzar el mercat", opina Nitesh Shah, analista d'ETF Securities.

Goldman Sachs, per la seva banda, creu que l'OPEP pot contribuir a un impuls a curt termini dels preus, però no creu que hagi de canviar la realitat de l'excés de subministrament que impera en el cru. Així, en una anàlisi enviada a clients que recull CNBC manté les seves previsions de 43 dòlars per a aquest any i 53 dòlars per al pròxim. El banc d'inversió nord-americà havia retallat la seva projecció per al 2016 des dels 50 dòlars fins als 43 actuals.

contador