ep trabajador de colmena de mercadona
CHRISTIANGARCIAPH

L'ocupació ha augmentat un 0,2% a la zona de l'euro al segon trimestre de l'any en comparació amb el primer trimestre de l'any, mentre que va repuntar un 0,1% al conjunt de la Unió Europea. Durant els tres primers mesos de l'any, l'ocupació va créixer un 0,5% i un 0,4% a la zona de l'euro i a la UE, respectivament, corregint en una i dues dècimes a la baixa la lectura anterior.

Segons informa Eurostat, l'oficina estadística comunitària, l'ocupació va créixer un 1,3% entre els països que van adoptar l'euro i un 1,1% entre els Vint-i-set en comparació amb el mateix període de l'any anterior. De la mateixa manera, l'organisme revisa a la baixa en una dècima les lectures del trimestre anterior, que ara reflecteixen un repunt de l'1,6% a la zona de l'euro i de l'1,5% a la Unió.

Així mateix, les hores treballades van augmentar un 0,2% a la zona de l'euro i van baixar un 0,1% a la UE entre abril i juny en comparació amb ek trimestre anterior. En taxa interanual, el creixement és del 0,9% per a la zona de l'euro i del 0,5% per al club comunitari.

Basant-se en xifres desestacionalitzades, Eurostat calcula que el segon trimestre del 2023 hi havia 216,3 milions de persones empleades a la UE, de les quals 168,5 milions treballaven a la zona de l'euro.

Per països, Lituània, Malta i Portugal (tots +1,3%) van registrar el creixement més gran de l'ocupació en persones en comparació del trimestre anterior. El descens més important de l'ocupació es va registrar a Estònia (-1,5%), Romania (-0,8%) i Croàcia (-0,7%).

PRODUCTIVITAT A LA BAIXA

D'altra banda, Eurostat calcula que la productivitat basada en les persones va disminuir un 0,9% a la zona de l'euro i un 0,7% a la UE en comparació amb el mateix trimestre de l'any anterior.

Pel que fa a la productivitat basada en les hores treballades, aquesta referència va disminuir un 0,9% a la zona de l'euro i un 0,6% a la Unió si es compara amb els tres mesos precedents.

La combinació de dades de PIB (va créixer un 0,1% al segon trimestre) i ocupació permet estimar la productivitat laboral. L'anàlisi del creixement en comparació amb el mateix trimestre de l'any anterior mostra que el creixement de la productivitat va fluctuar al voltant de l'1% per a les dues zones entre el 2013 i el 2018, abans que la pandèmia Covid-19 provoqués una gran volatilitat el 2020.

El segon trimestre del 2023, la productivitat basada en les persones va disminuir un 0,9% a la zona de l'euro i un 0,7% a la UE en comparació amb el mateix trimestre de l'any anterior.

Noticias relacionadas

contador