ep archivo   una factura de la luz 20220519080805
Alberto Ortega - Europa Press - Archivo

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) denuncia aquest dimecres que la factura mitjana regulada de l'electricitat al mes d'agost s'ha elevat fins als 130,99 euros, i s'ha convertit en la segona més cara de la història. Al mes que està a punt de concloure, la factura de la llum puja 16,36 euros respecte a la factura del mes anterior, un increment del 14% que puja fins al 68,45% si es compara amb el mes de juliol de l´any 2021.

L'OCU adverteix que aquesta pujada hauria estat encara més gran, si no fos vigent el límit de gas, ja que la factura mitjana (per a una llar amb tarifa PVPC amb una potència contractada de 4,6 KWh i un consum mensual de 292 KWh) hauria assolit 151,55 euros, convertint-se en la factura més cara de la història. L'OCU assenyala que, des del començament d'any, un consumidor ha gastat 914,43 euros a la factura, enfront dels 547,97 euros del 2021.

Aquest increment de la factura es deu a l'augment del preu de l'electricitat, que puja fins als 154,9 euros/MWh, un 8,5% superior al del mes de juliol passat. Tot i això, es tracta de valors molt inferiors als preus màxims assolits el mes de març (286,3 euros/MWh) i als elevadíssims preus que han fixat els mercats majoristes d'Europa a l'últim mes.

Tot i això, el cost de la compensació del gas, necessari per assolir un preu majorista tan baix, ha pujat durant el mes d'agost de forma considerable fins a assolir els 0,1615 euros/KWh, un increment del 31% respecte al cost que va tenir aquesta mesura al mes de juliol. Per a l'organització, dos són els factors que expliquen aquests valors: d'una banda, el preu majorista del gas, que ha arribat a 178 euros/MWh a l'agost, amb pics durant l'última setmana per sobre dels 250 euros/MWh. Per altra banda, el volum de gas utilitzat per a la generació elèctrica. Com va passar durant el juliol, el volum de gas utilitzat per a la generació elèctrica ha estat molt elevat, en detriment de l'energia eòlica (-12%) i la fotovoltaica (-8%), que han tingut una forta reducció de les aportacions al mix energètic.

L'Organització de Consumidors recorda que han d'afrontar aquesta compensació els consumidors que participen de la millora en el càlcul del preu majorista, que són els consumidors subjectes al PVPC, els que disposen d'una tarifa indexada al mercat lliure i els que hi han accedit per primera vegada o han vist renovats els contractes a partir del 26 d'abril, data de l'anunci de la mesura.

Tot i això, denuncia que gairebé la totalitat de les comercialitzadores han optat per oferir els seus preus aparentment fixos sense incloure el cost de la mesura de limitar el preu del gas. A la pràctica, han convertit les seves tarifes fixes en tarifes semi indexades, "sense oferir una informació prou clara i transparent del preu real que pagaran els usuaris per la tarifa que estan contractant".

Davant d'aquesta situació, l'OCU recorda que cal "extremar la cautela a l'hora de canviar de companyia". Moltes llars amb tarifes elevades (però sense haver de contribuir amb la mesura del gas fins a la renovació) podrien veure atractives algunes ofertes per part de les companyies que no inclouen el cost d'aquesta mesura. Per això, adverteix que, abans de canviar de tarifa, els consumidors s'han d'assegurar molt bé per si la tarifa encara és competitiva.

Finalment, l'organització demana al Govern i a la CNMC que, davant de la gran confusió que la mesura pot generar entre els consumidors, extremin la vigilància i el control sobre les ofertes que les comercialitzadores del mercat lliure fan als usuaris i especialment a les renovacions que es produeixin a les seves tarifes.

contador