ep archivo   un camarero en un local de ocio nocturno antes de su cierre a medianoche en santander
Juan Manuel Serrano Arce - Europa Press - Archivo

Els locals d'oci i espectacles han alertat de la ruïna que afronten després de facturar només un 11,4% l'agost respecte al mateix període del 2019, l'any previ a la pandèmia.

Així ho indiquen les dades del II estudi sobre l'impacte de la crisi de la Covid del sector de l'oci i els espectacles, realitzat per Espanya de Nit.

Pel que fa a la percepció del sector sobre el funcionament de l'estiu, tenint en compte les expectatives favorables que generaven al final de l'estat d'alarma i l'evolució positiva de la malaltia durant la passada primavera, els locals d'oci i espectacles fan una valoració "crítica i molt negativa" de la gestió política de l'última fase de la crisi del coronavirus.

D'aquesta manera, en una escala d'1 a 10 per valorar el compliment de les expectatives que tenia el sector sobre com havia de funcionar l'estiu, els empresaris consideren que amb prou feines ha aconseguit l'1,6 de puntuació.

L'informe mostra que únicament el 8,2% dels enquestats han cobert les expectatives que tenien per a aquest estiu, i pel 91,8% la gestió de política del final de l'estat d'alarma ha resultat desastrosa per a la reactivació de l'activitat de l'oci i els espectacles.

En relació amb els ajuts econòmics que ha rebut el sector, les pimes amb prou feines han rebut ajudes per part de les administracions, i únicament per un 12,5% de la valor de les pèrdues acumulades durant aquests més de 17 mesos provocats pel pagament dels lloguers, despeses de manteniment, escomeses, salaris i costos de la Seguretat Social entre d'altres.

D'aquesta manera, el 96,2% de les empreses consultades consideren que la situació actual és "insostenible", per la qual cosa resulta necessari reactivar el calendari d'actes de protestes i mobilitzacions que garanteixin els ajuts econòmics necessaris per compensar la seva crítica situació i la definició d'un pla per a la reactivació del sector amb caràcter immediat que permeti recuperar la seva activitat al 100%, durant el setembre.

Pel que fa a les causes del fracàs d'aquesta temporada d'estiu, destaca que el 83,2% dels enquestats creuen que la principal causa de la seva ruïna durant aquest mes d'agost, han estat les restriccions imposades per les regions, i que ha impedit comptar amb un dic de contenció enfront de l'oci irregular i festes i aglomeracions.

En segon lloc, el 80,5% de les pimes consideren que ha estat la incapacitat d'afrontar la problemàtica del botellón per part de les administracions, la causa de l'evolució negativa de la temporada a l'estiu, seguida de la incapacitat d'implantar el Certificat Sanitari Digital per a un 72,3% i, en darrer lloc, la pèssima gestió del govern central del final de l'estat d'alarma amb a un 72,2%.

contador