ep 10 september 2019 china shanghai a large sign with the google logo is placed outside the building
Lu Liang/Imaginechina via ZUMA P / DPA

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha revelat "una proposta unificada" per emprendre una històrica reforma de les normes i principis fiscals que han regulat les relacions comercials internacionals durant l'últim segle. La seva idea és que tots els països es posin d'acord per crear una 'taxa Google' conjunta que permeti gravar més als gegants tecnològics.

La seva idea és donar un major marge d'actuació als governs per gravar les activitats d'empreses com Google, Apple, Facebook o Amazon. Demana, per això, que les companyies paguin impostos també als mercats on generen els seus beneficis, i no només on tenen presència física. "Les normes actuals, que daten de la dècada de 1920, ja no són suficients per garantir una assignació equitativa dels drets fiscals en un món cada vegada més globalitzat", reconeixen els autors de la proposta, que sosté que a l'era digital l'assignació de drets fiscals "ja no pot circumscriure exclusivament en funció de la presència física".

La proposta de l'organització pretén abordar els reptes plantejats per la digitalització de l'economia i garantir nous drets impositius a països on els usuaris tenen accés a models de negoci altament digitalitzats, assenyala el document. En aquest sentit, el text reconeix que actualment una empresa no resident està subjecta a impostos sobre els seus guanys comercials només si té un establiment permanent en una jurisdicció, cosa que significa tenir alguna forma de presència física.

No obstant això, els autors de la proposta afirmen que la digitalització ha distorsionat l'aplicabilitat d'aquesta regla, ja que les empreses poden fer cada vegada més negocis amb clients en una jurisdicció sense tenir-hi presència física. "Les empreses pagaran la seva part justa allà on tinguin activitats i on obtinguin beneficis. Els països que actualment no poden gravar els gegants digitals podran fer-ho", subratlla l'OCDE.

Així mateix, la proposta plantejada per l'organització internacional preveu que els governs nacionals i les multinacionals afectades tinguin accés a mecanismes legals de prevenció i resolució de conflictes "legalment vinculants i efectius".

L'OCDE, que va assumir la tasca de reformar la fiscalitat internacional a petició del G-20, sotmetrà a consulta pública la seva proposta durant el proper mes de novembre amb vista a arribar a un acord al respecte al gener de 2020.

"Aquest pla reuneix elements comuns de les propostes existents, que involucren més de 130 països, amb aportacions de governs, empreses i la societat civil i ens acosta a l'objectiu final de garantir que totes les multinacionals paguin la seva part justa", ha indicat el secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría, durant la presentació de la proposta a París.

En aquest sentit, el mexicà ha advertit que si no s'arriba a un acord sobre aquest tema el 2020, "augmentaria en gran mesura el risc que els països actuïn unilateralment", amb conseqüències negatives per a l'economia global. "No hem de permetre que això passi", ha postil·lat.

UN PAS ENDAVANT

El gegant del comerç electrònic Amazon ha assenyalat que les propostes plantejades per l'OCDE "són un important pas endavant", i ha subratllat que arribar a un ampli acord internacional sobre els canvis als principis fiscals internacionals "és fonamental per limitar el risc de doble imposició i mesures unilaterals distorsionadores i per propiciar un entorn que fomenti el creixement del comerç mundial".

"Continuem donant suport i contribuint activament al treball de l'OCDE per aconseguir una solució consensuada pel que fa als impostos dins de l'economia internacional en constant evolució", ha assenyalat la multinacional de Jeff Bezos en un comunicat.

Per la seva banda, des de Google s'han enviat a la postura expressada el passat mes de juny per la companyia, que s'havia mostrat partidària d'avançar cap a un nou marc global i internacional sobre com es grava a les empreses multinacionals. "Durant més d'un segle, la comunitat internacional ha desenvolupat tractats per gravar a les empreses estrangeres de manera coordinada. Aquest marc sempre ha atribuït més guanys als països on es produeixen productes i serveis, en lloc d'on es consumeixen. Però és hora que el sistema evolucioni i garanteixi una millor distribució dels ingressos fiscals", indicava la companyia.

Noticias relacionadas

contador