ep ramas de arboles secas en el embalse de navacerrada debido a la sequia
Rafael Bastante - Europa Press

"Els problemes de disponibilitat d'aigua no faran més que agreujar-se amb el canvi climàtic". És l'avís que envia l'OCDE sobre la sequera a Espanya. De fet, l'organització ha identificat el nostre país com l'Estat membre de la Unió Europea (UE) "que s'enfronta a una proporció més gran de riscos hídrics greus en el futur".

"Espanya té un dels nivells més alts d'estrès hídric entre els països de l'OCDE i és probable que el canvi climàtic redueixi la precipitació mitjana anual i augmenti la freqüència de sequeres agudes a molts països".

Així ho expressa al document titulat Polítiques per al futur de l'agricultura i l'alimentació a Espanya. S'hi destaca que "es necessiten incentius clars per orientar la innovació cap a la sostenibilitat ambiental, reorientar els esforços polítics per mitigar els impactes ambientals negatius i promoure una transformació del sector".

I és que, com apunten, la gestió de l'aigua "és un dels reptes mediambientals principals per a Espanya", ja que l'agricultura, com que és l'origen del 80% de la demanda d'aigua, seria un dels sectors més afectats.

SECTOR AGROALIMENTARI COMPETITIU I EXITÓS

Espanya es troba entre els principals exportadors mundials de molts productes agroalimentaris, i la seva agricultura i les seves indústries ascendents i descendents són una part important de l'economia local i una font d'ingressos important en moltes regions.

I això demostra que el sector agroalimentari espanyol és competitiu i reeixit als mercats internacionals. "La diversa agricultura espanyola ha demostrat ser capaç d'adaptar-se i respondre a les tendències i demandes internacionals als mercats d'exportació tradicionals i als nous mercats emergents", assenyala l'OCDE.

Tot i això, aquest exercici positiu no està exempt de preocupacions de sostenibilitat ambiental, particularment en el cas de l'aigua.

Davant d'això, l'OCDE subratlla que Espanya s'està embarcant en esforços polítics per fer front a aquests reptes mediambientals. A més, el sistema d'innovació espanyol "té un gran potencial per contribuir als objectius polítics d'Espanya i assegurar la sostenibilitat ambiental del sector".

Per això, des de l'organització creuen que el govern podria liderar el desenvolupament i la implementació d'una ambiciosa estratègia d'innovació agrícola.” Totes les palanques polítiques han de convergir per fer de la innovació la pedra angular per conciliar l'acompliment ambiental i el creixement de la productivitat. Una estratègia integral d'innovació per al sector agroalimentari complementaria els canvis promoguts pel nou Pla Estratègic de la PAC i reforçaria el seu potencial per promoure una transformació”.

"L'augment de la inversió pública en innovació i la millora dels incentius per a la inversió privada, amb el suport d'un entorn administratiu i regulatori clar i estable, hi jugaran un paper clau", conclou.

contador