L'Índex de Preus de Consum (IPC) va retrocedir un 0,6% e juliol en relació amb el mes anterior i va elevar una dècima la seva taxa interanual, fins al 0,5%, però es va mantenir, no obstant, als seus nivells més baixos en gairebé tres anys, segons les dades definitives publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideixen amb els avançats a finals del mes passat.
Estadística ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l'IPC de juliol a l'evolució dels preus de les fruites, que van baixar menys del que ho van fer el juliol de 2018, i l'encariment dels carburants.
La taxa interanual de juliol és la trenta-cinquena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 0,5% superiors als de fa un any. Amb la dada de juliol, l'IPC interanual reprèn la via alcista després d'haver encadenat dos mesos consecutius de descensos després que el maig baixés set dècimes de cop i el juny, quatre dècimes.
La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, es va mantenir el juliol al 0,9%, de manera que se situa quatre dècimes per sobre de l'IPC general.
Amb la dada de juliol, l'IPC interanual reprèn la via alcista després d'haver encadenat dos mesos consecutius de descensos
Durant el setè mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa anual al 0,6%, la mateixa taxa que el juny.
Segons l'INE, entre els grups que van contribuir el juliol a l'ascens de la taxa interanual de l'IPC es troben l'alimentació, que va elevar quatre dècimes la seva taxa anual, fins al 0,9%, per l'evolució del preu de les fruites, i el transport, la taxa anual de les quals va escalar cinc dècimes, fins al 0,5%, per l'encariment dels carburants.
Per contra, el grup d'habitatge va retallar dues dècimes la seva taxa interanual el juliol, fins al -1,7%, per l'estabilitat dels preus del gas davant del repunt que van registrar un any abans, mentre que la taxa anual d'hotels, cafès i restaurants va baixar dues dècimes, fins al 2%, a causa que els preus dels serveis d'allotjament van pujar menys que el 2018.
ELS PREUS BAIXEN UN 0,6% DURANT EL MES IMPULSATS PER LES REBAIXES
En termes mensuals, l'IPC va retrocedir un 0,6% el juliol animat pels descensos de preus del vestit i el calçat (-12,6%) per les rebaixes d'estiu, i pels aliments, que van retallar els seus preus un 0,3% el mes a causa principalment de l'abaratiment de les fruites.
Per contra, el grup d'oci i cultura va elevar els preus el juliol un 1,6% per l'encariment dels paquets turístics; el grup d'habitatge va pujar els seus preus un 0,7% per l'encariment de l'electricitat; el grup d'hotels va incrementar un 0,4% els seus preus pels serveis d'allotjament, i el del transport un 0,3% per l'encariment dels carburants i, en menor mesura, del preu dels automòbils.
LES LLEGUMS SÓN GAIREBÉ UN 10% MÉS CARES QUE FA UN ANY
Per rúbriques, les que més van elevar els seus preus en taxa mensual van ser el turisme i l'hostaleria (+1,4%), les publicacions (+1,3%) i la calefacció, enllumenat i distribució d'aigua (+1,2% ). Per contra, els majors descensos mensuals es van registrar a la roba de nen i nadó (-18,6%), les peces de vestir de dona (-14,6%), el calçat infantil (-11,5%) i el calçat femení (-9,9%).
En taxa interanual, les rúbriques que experimenten els majors descensos de preus són els olis i greixos (-13%), les fruites fresques (-5%) i calefacció, enllumenat i distribució d'aigua (-4,7%). En la banda oposada, els majors ascensos de preus durant l'últim any els experimenten els llegums i hortalisses fresques (+9,8%), les patates i els seus preparats (+7,3%) i la carn de porcí (+4,6%).
PUJA L'IPC INTERANUAL A 11 COMUNITATS
La taxa anual de l'IPC va pujar el juliol en onze comunitats autònomes i es va mantenir a Astúries, Cantàbria, Extremadura, La Rioja, Navarra i País Basc.
Els majors ascensos es van registrar a les Balears, Canàries, Castella-La Manxa, Galícia, Múrcia i Castella i Lleó, amb pujades de dues dècimes.
Les regions que presentaven el juliol les majors taxes anuals d'IPC van ser Navarra (1%) i País Basc, Catalunya i Madrid, amb un 0,8% en els tres casos.