L'índex de preus al consum (IPC) de la zona euro al desembre ha pujat al 5% de taxa interanual, per sobre del 4,9% del novembre, segons les dades preliminars publicades per Eurostat. Aquesta alça ha estat inesperada, ja que les previsions de consens apuntaven que se situaria al 4,7%. D'aquesta manera, la dada de la inflació és la més alta de tota la sèrie històrica.
S'espera que l'energia tingui la taxa anual més alta, amb el 26% enfront del 27,5% del novembre; seguida dels aliments, l'alcohol i el tabac, estimada al 3,2% en comparació amb el 2,2% de fa un mes; els béns industrials no energètics, del 2,9% enfront del 2,2% del novembre; i els serveis, del 2,4%, xifra inferior a la de fa un mes.
Segons les estimacions d'Eurostat, Estònia liderarà la pujada de preus al desembre, amb un 12%, mentre que a Espanya se situarà al 6,7% (enfront del 5,5% del novembre). A Alemanya, la taxa arribarà al 5,7%, percentatge que suposa un retrocés de tres dècimes respecte a l'última dada; a França, la pressió de preus arribarà al 3,4%, mantenint-se sense canvis; i a Itàlia, arribarà al 4,2%.
Pel que fa a les dades dels preus desestacionalitzats, l'indicador anual s'ha mantingut al 2,6%, la mateixa dada que al novembre, mentre que les previsions esperaven una caiguda al 2,5%.
"Malgrat que el camí és difícil, el panorama general és que la inflació acabi durant els propers mesos la tendència positiva iniciada l'any passat", comenten des d'Oxford Economics, que calculen que l'IPC disminuirà al 3,9% al primer trimestre del 2022, situant-se al 2,6% de mitjana per a tot l'any gràcies a la relaxació de les pressions energètiques i dels colls d'ampolla a l'oferta.
"També sospitem que la inflació de l'energia caurà, a causa dels efectes de base. Si tenim raó, els mercats, i el BCE, respiraran alleujats, però creiem que serà de curta durada", diuen els experts de Pantheon Macroeconomics. Argumenten que "la inflació general continuarà sent alta durant la major part d'aquest any, i certament molt per sobre de l'objectiu del 2% del BCE. A més, pensem que la inflació subjacent repuntarà ràpidament a finals del primer trimestre i augmentarà al segon i tercer trimestre, a causa d'un repunt de la inflació dels serveis”.
VENDES AL DETALL I ALTRES INDICADORS
També s'ha donat a conèixer la dada de les vendes al detall, que van accelerar el ritme al novembre fins a l'1%, enfront del 0,3% d'octubre i la reculada del 0,5% esperada per les previsions de consens. Això es tradueix en un increment del 7,8% en taxa interanual, enfront de l'1,7% anterior i del 5,6% calculat pels experts.
Per sectors, el volum del comerç al detall va augmentar un 1,6% per als productes no alimentaris i un 0,6% per als aliments, les begudes i el tabac, mentre que va disminuir un 1,5% per als combustibles per a automòbils.
Així mateix, aquest divendres s'ha conegut la dada del sentiment industrial, que s'ha situat als 14,9 punts enfront dels 14,3 del mes anterior i els 13,9 esperats. El sentiment del sector serveis també se'n ressent, fins als 11,2 punts, enfront dels 18,3 anteriors i dels 16 esperats.
Per acabar, l'indicador del sentiment econòmic ha caigut als 115,3 punts, en comparació amb els 117,6 del mes anterior i els 116 previstos pel consens del mercat.
"L'últim repunt de les infeccions per Covid fa preveure que el creixement del primer trimestre serà més lent del previst. Tot i això, suposant que la situació sanitària no provoqui durs tancaments, esperem que l'economia recuperi el terreny perdut a mitjans d'any, i que l'impacte en el conjunt d'aquest any sigui molt lleu”, conclouen des d'Oxford Economics.