• Estos datos se deben al comportamiento de los precios de los carburantes, que bajaron menos que en 2014
Espana_635

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha donat a conèixer aquest dimecres les dades avançades d'inflació de desembre. Segons ha anunciat, l'Índex de Preus de Consum (IPC) va tancar el mes en el 0% i va elevar tres dècimes la taxa interanual respecte del mes anterior a causa del comportament dels preus dels carburants i lubrificants (gasoil i gasolina), que van baixar menys que el 2014.

L'IPC interanual abandona així el camí negatiu i tanca l'any en el 0% després d'encadenar quatre mesos consecutius en negatiu. En concret, segons recull Europa Press, a l'agost, setembre, octubre i novembre va registrar taxes del -0,4%, del -0,9%, del -0,7% i del -0,3% respectivament.


Des del mes de gener d'aquest any, quan l'IPC es va situar en el -1,3%, la taxa més baixa des de juliol de 2009, els preus han experimentat únicament taxes positives durant els mesos de juny i juliol (en tots dos casos del 0,1%).

D'altra banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va elevar tres dècimes la seva taxa interanual al desembre, fins al -0,1%, i va caure un 0,4% respecte del mes de novembre.


En termes mensuals, l'IPC va retrocedir un 0,3% al desembre respecte del mes anterior, després que pugés un 0,3% al novembre, el seu major repunt en aquest mes des de 2011, quan va avançar un 0,4%. Per la seva banda, la variació mensual de l'indicador avançat de l'IPCA se situa al desembre en el -0,4%.

Aquestes dades són merament orientatives, ja que les xifres definitives de la inflació de desembre no es coneixeran fins al proper 15 de gener.

contador