chinacbbolsaestrecho1

L'IPC de la Xina del mes de maig va pujar un 0,3% en termes interanuals, segons l'Oficina Nacional d'Estadístiques (NBS), enfront del +0,4% previst i del +0,3% previ d'abril.

En termes mensuals, l'IPC va disminuir lleugerament un 0,1% al maig (el consens n'esperava un 0,0%) i es va suavitzar des de l'augment del 0,1% a l'abril. La disminució va ser menor que la caiguda del 0,2% mitjana durant el mateix període dels darrers 10 anys.

El descens mensual en l'IPC del país va ser causat principalment per la disminució dels preus relacionats amb el turisme, ja que les activitats de viatge de les persones van caure significativament després del festiu nacional del Dia del Treball de l'1 al 5 de maig, segons Dong Lijuan, estadística sènior de l'NBS.

"El mercat de consum va continuar el seu exercici estable al maig", ha dit Dong Lijuan.

Al mes passat, els preus xinesos dels bitllets d'avió, lloguer de vehicles i bitllets d'autobús van caure un 9,4%, un 7,9% i un 2,7%, respectivament, en comparació amb l'abril, segons dades de l'NBS.

D'altra banda, els preus dels aliments domèstics es van mantenir sense canvis mensuals al maig, encara que van disminuir un 2% en comparació amb l'any anterior, segons dades de la NBS.

Els preus de les fruites fresques, els ous i el porc van augmentar mes a mes gràcies a l'escassetat al mercat, mentre que els preus de gambetes i crancs, carn de res i verdures fresques van perdre terreny respecte al mes anterior a causa de la seva abundant oferta, ha explicat Dong.

Excloent-ne aliments i energia, la inflació subjacent de la Xina va caure un 0,2% mensual però va augmentar un 0,6% interanual al maig, segons les dades.

Per part seva, l'Índex de Preus al Productor (IPP) de la Xina va caure un 1,4% interanual al maig, en comparació amb la disminució prèvia del 2,5%. La previsió del mercat era de descens de l'1,5%. La dada va augmentar un 0,2% en termes mensuals.

Aquestes han estat les dues dades més rellevants de la jornada de dimecres a Àsia, on també cal destacar que l'IPC de l'Índia va augmentar fins al 4,89% al maig en termes interanuals, lleugerament per sobre del 4,83% registrat a l'abril.

REACCIÓ DE LES BORSES

L'índex Hang Seng de Hong Kong cau un 1,2% després de l'anunci de l'IPC xinès, mentre que l'índex CSI 300 de la Xina continental baixa un 0,17%.

Els operadors a Àsia també estan pendents de la decisió de la Reserva Federal dels Estats Units d'aquest dimecres, que arribarà hores després de l'informe d'inflació del maig del país.

L'índex ponderat de Taiwan ha augmentat un 1,2% i ha aconseguit un màxim històric, seguint l'optimisme dels inversors després dels anuncis d'Apple sobre la IA a la Conferència de Desenvolupadors. Apple va tancar ahir dimarts amb alces superiors al 7%.

Els pesos pesants Taiwan Semiconductor Manufacturing i Hon Hai Precision Industry, també coneguda com a Foxconn, han avançat més d'un 3% cadascun.

El Nikkei 225 del Japó cau un 0,6%, mentre que el Topix registra una pèrdua més gran del 0,74%.

El Kospi de Corea del Sud puja un 0,5% i el Kosdaq de petita capitalització augmenta un 0,3%.

L'S&P/ASX 200 d'Austràlia cedeix un 0,59% i estén les pèrdues de dimarts.

Noticias relacionadas

contador