ep archivo   imagen de archivo de una bandera de alemania
AYUNTAMIENTO DE COLMENAR - Archivo

L'IPC final d'Alemanya del mes de juny es va situar al 2,2% en comparació amb el mateix mes de l'any previ -tal com va avançar la taxa preliminar-, dues dècimes per sota del 2,4% del mes de maig i tornant als nivells d'abril d'aquest any. La taxa subjacent cau al 2,9%, confirmant la taxa preliminar i enfront del 3% del maig. És la primera vegada des del febrer del 2022 que la inflació subjacent baixa per sota del 3%. Per part seva, l'IPC harmonitzat es va moderar al 2,5% respecte al mateix mes de l'any passat enfront del 2,8% del maig, també confirmant la taxa preliminar.

En termes mensuals, la taxa general de l'IPC alemany de juny puja un 0,1% respecte al mes anterior i l'harmonitzada, un 0,2%, totes dues ratificant igualment el resultat previ.

"Els preus de l'energia i els aliments han frenat la taxa d'inflació des de principis d'any", assenyala Ruth Brand, presidenta de l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis). "Per contra, seguim observant augments de preus de serveis superiors a la mitjana", afirma Brand.

Els productes energètics van baixar de preu un 2,1% al juny del 2024 en comparació amb el mateix mes de l'any anterior (maig del 2024: -1,1%). En un any, tant els preus de l'energia a les llars (-3,0%) com els preus dels combustibles (-0,6%) van caure. Sobretot, els consumidors van poder continuar beneficiant-se dels preus més baixos de la llenya, els pèl·lets de fusta o altres combustibles sòlids (-13,7%), així com de l'electricitat (-6,3%) i el gas natural (-4,3%), detalla Destatis. D'altra banda, alguns productes energètics van ser més cars que l'any anterior, especialment la calefacció urbana (+27,6%) i el gasoil lleuger per a calefacció (+7,9%).

Els preus dels aliments van augmentar un 1,1% al juny del 2024 en comparació amb el mateix mes de l'any passat. Per tant, l'increment dels preus dels aliments va ser més gran (maig del 2024: +0,6%), però la taxa d'inflació encara estava per sota de la inflació general. Els greixos i olis comestibles (+11,8%, incloent-hi l'oli d'oliva: +46,7%), així com el sucre, les melmelades, la mel i altres productes de confiteria (+6,1%, incloent-hi la xocolata: 10,7%) van continuar sent "notablement" més cars durant l'any. Els consumidors també van haver de pagar més per altres grups d'aliments com ara la fruita (+1,5%) o el pa i els productes de cereals (+1,2%) al juny del 2024 que un any abans. Del juny del 2023 al juny del 2024, els productes lactis en particular es van abaratir (-3,0%).

Noticias relacionadas

contador