le chancelier allemand olaf scholz a strasbourg en france 20231007181129

L'índex de confiança del consumidor avançat GfK a Alemanya va caure a -28,1 el novembre, des d'un -26,7 revisat l'octubre, i per sota de la previsió del consens de -26,6.

La confiança del consumidor a Alemanya mostra una imatge mixta i, per tant, no revela una tendència clara, segons indica el comunicat publicat aquest dimarts per l'Institut Nürnberg per a Decisions de Mercat (NIM), fundador de GfK.

Les expectatives econòmiques augmenten lleugerament i les expectatives d'ingressos pateixen pèrdues, mentre que la disposició a comprar es manté pràcticament sense canvis, precisa.

L'augment novament de la propensió a l'estalvi aquest mes, de 8,0 a 8,5 punts, reforça la tendència a baixar el clima de consum. "Amb la tercera caiguda consecutiva, les esperances d'una recuperació en el sentiment del consumidor han de ser enterrades aquest any", explica Rolf Bürkl, expert en consum de NIM. "Sobretot, els alts preus dels aliments debiliten el poder adquisitiu de les llars a Alemanya i asseguren que el consum privat no serà suport per a l'economia aquest any".

"Amb la tercera caiguda consecutiva, les esperances d'una recuperació en el sentiment del consumidor aquest any han de ser enterrades"

Perquè hi hagi un canvi de tendència en el consum, és indispensable que l'actual declivi a la inflació continuï, afegeix el comunicat. Segons les dades de l'Oficina Federal d'Estadística, la taxa d'inflació va baixar del 6,1% l'agost al 4,5% el setembre. Tot i això, encara està molt lluny de l'objectiu del Banc Central Europeu (BCE) del voltant del 2%.

Després de la breu estabilització al mes passat, la tendència baixista de les expectatives d'ingressos continua. L'indicador perd 4 punts i baixa a -15,3 punts.

Les perspectives d'ingressos continuen sota la influència de la inflació. Els augments de preus en aliments i energia erosionen el poder adquisitiu de les llars i obstaculitzen una recuperació sostenible de l'indicador.

"La confiança del consumidor en l'economia més gran de la zona de l'euro va seguir sota pressió al començament del quart trimestre", apunten els economistes de Pantheon Economics. "Els detalls van revelar un augment addicional en la propensió a l'estalvi, que entra a l'índex principal amb un signe negatiu, i una tendència baixista contínua a l'índex d'expectatives d'ingressos, que va caure quatre punts, a -15,3. Això indica que la inflació i l'augment dels preus continuen sent un obstacle”, afegeixen.

La disposició a comprar continua la tendència estancada, que fa més d'un any que està en curs. L'indicador es manté pràcticament sense canvis respecte al mes anterior i registra -16,3 punts. Per tant, el seu nivell continua sent “extremadament baix”. L'indicador de disposició al consum va ser més baix per darrera vegada durant la crisi financera i econòmica del 2008. Durant aproximadament un any, la disposició al consum ha estat en aquest nivell baix i encara no mostra signes de millora, assenyala el NIM. A més de l'alta inflació, també hi podria influir el fet que recentment hi ha hagut un augment de la desocupació. A més, la inquietud es veu agreujada per l'augment de les fallides d'empreses, cosa que també genera incertesa. Tot plegat afecta l'ànim de compra dels ciutadans alemanys.

A diferència de les expectatives d'ingressos, les expectatives econòmiques no pateixen un revés. L'indicador es manté estable amb un petit augment d'un punt. Ara hi ha aproximadament 20 punts per sobre del valor corresponent a l'any anterior.

Tot i la lleugera millora, l'indicador econòmic encara no assenyala una recuperació sostenible de l'economia alemanya, subratlla el NIM. Això també es reflecteix a les previsions de creixement per a aquest any. Segons la Comissió Europea, Alemanya registrarà la pitjor evolució econòmica entre els Estats de la Unió Europea el 2023, amb una caiguda del 0,4%.

Noticias relacionadas

contador