eeuucbdinero11

L'índex de preus dels consumidors dels EUA, conegut com el PCE, ha pujat fins al 4,3% l'agost en taxa interanual des del 4,2% al juliol, segons ha informat l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del país nord-americà. El consens de mercat esperava una baixada fins al 3,9%.

Això suposa la dada més alt dels nivells de costos de béns i serveis des de 1991. Així mateix, atenent a la taxa mensual, el repunt s'ha mantingut al 0,4%, en línia amb les previsions.

Pel que fa a l'índex de preus de consumidors subjacent (PCE subjacent), que exclou el càlcul dels preus dels aliments i l'energia per la seva major volatilitat, aquest s'ha mantingut en taxa interanual al 3,6%, en línia amb els càlculs dels analistes. En taxa mensual, el PCE subjacent ha mantingut el seu avanç al 0,3%, per sota dels pronòstics que el situaven al 0,4%.

El PCE és un dels indicadors en el que més es fixa la Reserva Federal (Fed) a l'hora d'avaluar la situació de l'economia. De fet, els seus funcionaris tenen com a objectiu que el PCE se situï al 2%.

Sobre aquest tema, a la cloenda del Fòrum Econòmic del Banc Central Europeu (BCE) alguns dels banquers centrals més poderosos del món es van alinear amb Jerome Powell, president de la Fed, per afirmar que la inflació és "a causa de la reobertura", tal com va assenyalar Christine Lagarde, presidenta del BCE.

No obstant això, el banquer central nord-americà no és capaç de vaticinar "com de grans seran els efectes mentrestant, o quant de temps duraran, però sí esperem que tornarem, superarem això". De fet, durant la seva compareixença al Senat dels EUA Powell va arribar a afirmar que la inflació "probablement" seguirà elevada "durant els pròxims mesos abans de moderar-se".

"El panorama general aquí és que el repunt de la inflació subjacent ha acabat, de manera que aquest element de la història va ser realment transitori, la següent gran pregunta per a la Fed és si l'elevada taxa interanual, que persistirà fins a mitjans de 2022, desencadena un augment sostingut de les expectatives d'inflació i dels costos laborals unitaris", assenyalen des de Pantheon Macroeconomics.

Noticias relacionadas

contador