ep edificio de la reserva federal de estados unidos fed
RESERVA FEDERAL DE ESTADOS UNIDOS

L'índex de preus dels consumidors dels EUA, conegut com el PCE, ha pujat fins al 4,2% al juliol en taxa interanual des del 4% al juny, segons ha informat l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del país nord-americà. El consens de mercat n'esperava una baixada fins al 3,5%.

Així mateix, mirant la taxa mensual, el repunt s'ha reduït al 0,4% des del 0,5% anterior, però per sobre del 0,2% previst. Aquest és l'increment mensual en sis mesos.

Pel que fa a l'índex de preus de consumidors subjacent (PCE subjacent), que exclou el càlcul dels preus dels aliments i l'energia per la seva major volatilitat, aquest s'ha mantingut en taxa interanual al 3,6%, en línia amb les previsions, encara que aquest percentatge suposa màxims dels últims 30 anys. En taxa mensual, el PCE subjacent ha moderat el seu avanç fins al 0,3% des del 0,5%, en línia amb el pronòstic.

El PCE és un dels indicadors en el que més es fixa la Reserva Federal (Fed) a l'hora d'avaluar la situació de l'economia. De fet, els seus funcionaris tenen com a objectiu que el PCE es situï al 2%, utilitzant aquest indicador com a punt de partida.

Des d'Oxford Economics apunten que "tot i que és probable que la inflació subjacent es mantingui estable al voltant del 3% de cara a 2022, no preveiem una inflació galopant".

Així mateix, han augmentat els ingressos personals dels nord-americans, fins a l'1,1%, des del 0,2% previ i previst. Les despeses també augmenten, però al mateix ritme que al mes anterior, al 0,3%.

"La gran rotació de la despesa dels consumidors dels béns als serveis segueix el seu curs, però la variant delta ha frenat l'entusiasme de les llars per les activitats del sector serveis", apunten els experts. "El creixement de l'ocupació segueix sent sòlid, la remuneració està augmentant, les finances de les llars semblen saludables i les reserves d'estalvi són elevades. Tot això hauria de contribuir al fet que la despesa dels consumidors creixi al voltant del 8% aquest any, un rècord", afegeixen.

Noticias relacionadas

contador