une ligne d assemblage dans une usine automobile a munich en allemagne

L'índex de clima empresarial alemany va caure inesperadament el desembre. Segons l'Ifo, la confiança empresarial d'Alemanya es va situar en 86,4, enfront de 87,2 el novembre. Després de tres augments consecutius, aquesta és la primera caiguda mensual. A més, la dada és pitjor del previst, ja que el mercat esperava una lleugera millora fins a 87,8.

"Les empreses estaven menys satisfetes amb el negoci actual. També es van mostrar més escèptiques sobre el primer semestre del 2024. L'economia continua feble", assenyalen des d'Ifo.

L'índex d'avaluació econòmica actual es va situar a 88,5, per sota de la lectura de 89,4 de novembre. També ha decebut, ja que es preveia que es col·loqués a 89,5. Per la seva banda, l'índex d'expectatives de cara als sis mesos vinents va baixar a 84,3 el desembre des de 85,1 el mes previ.

Per sectors, al manufacturer l'índex de clima empresarial ha caigut notablement. Les empreses van qualificar la seva situació empresarial actual com a significativament pitjor. El pessimisme també va tornar a augmentar pel que fa a les expectatives.

Al sector de serveis el clima empresarial ha millorat lleugerament. Els proveïdors de serveis estaven més satisfets amb el negoci actual i també van manifestar menys escepticisme sobre les perspectives per al proper semestre.

La situació empresarial al sector de la restauració ha millorat, però, les expectatives s'han desplomat. Al comerç el clima de negocis ha patit un revés, ja que les empreses van avaluar la situació actual notablement pitjor i les seves expectatives també es van atenuar.

Mentrestant, al sector de la construcció l'indicador de clima empresarial ha caigut al seu valor més baix des del setembre del 2005. Les empreses van avaluar pitjor la seva situació actual i, a més, aproximadament una de cada dues empreses espera que el seu negoci es deteriori encara més els propers mesos.

EL RISC DE RECESSIÓ SEGUEIX ALT

"El risc de recessió continua sent alt, no només per al 2023 sinó també per al 2024", comenten els analistes d'ING. Segons la seva opinió, els problemes fiscals de l'últim mes han deixat clarament la seva empremta en l'economia alemanya "i l'indicador avançat més destacat del país mostra com de difícil serà per a l'economia recuperar-se".

Creuen que alguns es consolen amb el fet que l'economia només està estancada i ha evitat una recessió més greu. "I, efectivament, les coses podrien haver estat pitjors. Però això no hauria de ser motiu de complaença. Per contra, fins i tot si el pitjor del debilitament del sentiment sembla haver quedat enrere, la dura realitat econòmica no sembla agradable".

De fet, destaquen que l'economia "sembla estar en camí d'un altre trimestre de contracció a l'últim trimestre del 2023 i fins i tot el començament del 2024 encara no sembla realment prometedor. Almenys en els primers mesos del 2024, molts dels obstacles al creixement de aquest any seguiran presents i, en alguns casos, tindran un impacte fins i tot més gran que el 2023".

En definitiva, esperen que continuï l'estat actual d'estancament i recessió superficial: "El risc que el 2024 sigui un altre any de recessió ha augmentat clarament. Seria la primera vegada des de principis de la dècada del 2000 que Alemanya travessa una recessió de dos anys, encara que podria resultar superficial”.

Per a Pantheon Macroeconomics, la caiguda de l'Ifo "gairebé confirma que la economia més gran de la zona euro va entrar en una recessió tècnica al final de l'any". Estimen que hi haurà "un petit repunt de la confiança i del PIB a principis del 2024".

La dada "pinta un panorama ombrívol per al final d'any de l'economia alemanya i prepara l'escenari per a un començament feble de l'any que ve, un altre senyal que l'economia encara està estancada i que una recuperació significativa el 2024 està lluny de ser un assumpte tancat", apunten a Oxford Economics.

Noticias relacionadas

contador