- El governador del Banc d'Espanya (BdE) creu que la reforma millora la sostenibilitat de les pensions
- Luis María Linde demana, a més, major transparència en el sistema públic de les pensions
Cada vegada és més difícil negar l'empobriment gradual dels pensionistes. I per això, el governador del Banc d'Espanya (BdE), Luis María Linde, ha proposat una taxa de substitució objectiu per a les pensions dels jubilats.
La raó és simple. La reforma del Govern de Mariano Rajoy el 2013, emparada per la seva llavors majoria absoluta, va establir un nou càlcul per a la revaloració de les pensions amb el factor de sostenibilitat i desvinculant de l'IPC. En altres paraules, l'esperança de vida dels jubilats i el dèficit de la Seguretat Social pressionaran a la baixa sobre el creixement de les pensions, que té fixat un mínim del 0,25% anual.
Aquest sòl serà l'increment cada any de la nòmina de les pensions, segons tots els experts, fins i tot els del Banc d'Espanya. Així que si el Banc Central Europeu (BCE) compleix amb el seu objectiu de portar la inflació al 2% interanual, els pensionistes perdran paulatinament poder adquisitiu.
Aquesta evolució millorarà la sostenibilitat de les pensions, sosté Linde, davant l'envelliment poblacional. Però també "reduirà la taxa de substitució", entesa com la pensió respecte a l'últim salari percebut. "S'ha de plantejar l'establiment d'una taxa de substitució objectiva", ha afegit el governador del BdE durant la seva compareixença davant la Comissió d'Economia del Congrés per presentar el seu informe anual de 2016.
Actualment, aquesta ràtio oscil·la al voltant del 80%. Però segons estimacions de la Comissió Europea, caurà fins al 50% el 2060. Un descens que podria ser més gran segons càlculs d'altres informes com el de la patronal de gestores de fons i plans de pensions, que el situa al 27% en quatre dècades.
Linde també ha demanat que s'executi "una estratègia que condueixi a un augment de la transparència del sistema i un reforç de la relació entre les contribucions i les prestacions". Precisament aquesta és una de les majors crítiques dels experts. No en va, la Seguretat Social encara incompleix la llei de 2011 segons la qual ha d'informar als cotitzants sobre l'estimació de la seva futura pensió.