• "El BdE no va participar en la resolució de Popular perquè no és la seva competència"
ep gobernador banco espan luis mari linde

El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, ha insistit aquest dimarts que no hi ha hagut problemes de solvència en Banc Popular, sinó de liquiditat, és a dir, de la capacitat d'atendre els fluxos de sortida de dipòsits de l'entitat cap a altres bancs. "La solvència d'un banc no es mesura de forma poètica, sinó de forma aritmètica en base a unes ràtios. I Popular, d'acord amb normes en vigor, era solvent fins al dia 5 de juny", ha explicat Linde durant la seva compareixença a la Comissió d'Economia, Indústria i Competitivitat per presentar l'Informe anual de 2016 de la institució que dirigeix.

  • 0,32€
  • 0,00%
  • 4,48€
  • 1,20%

"El problema no ha estat de solvència, ha estat un problema de liquiditat", ha insistit el governador del Banc d'Espanya en diverses ocasions i ha assenyalat que els experts "pensaven que complia les ràtios de solvència perfectament, el 2016 i durant el primer trimestre de 2017", tal com va dir el Mecanisme Únic de Supervisió. I fins aquí ha arribat la seva intervenció sobre Banc Popular, ja que Linde ha dit que avui "no és el moment" de parlar d'aquest assumpte perquè no ve "preparat per analitzar el tema". Això sí, abans d'acabar, el governador va tornar sobre el tema per insistir que "la resolució de Popular no ha estat per un problema de solvència, sinó de liquiditat".

Segons Linde, després del que va passar amb Popular, "han circulat informacions que són completament errònies, sobre el fet que el BdE no hauria fet servir una part important del col·lateral disponible. És completament fals. El Banc d'Espanya va actuar estrictament en compliment de les normes i amb els descomptes que calia aplicar (a l'hora de proporcionar liquiditat a l'entitat). El BdE va actuar d'acord amb la normativa i va fer el que va haver de fer en tot moment", ha afirmat el governador davant els responsables parlamentaris d'economia i hisenda.

POPULAR NO ÉS COMPETÈNCIA DEL BANC D'ESPANYA

A més, el mandatari del supervisor bancari ha insistit que l'únic que va fer va ser "confirmar que Santander era un banc idoni" per comprar Popular i s'ha negat a entrar en si va ser o no adequat que l'entitat intervinguda fes una ampliació de capital fa un any: "no sóc ningú per opinar, Popular va decidir ampliar capital i en aquell moment no hi havia raó per pensar en una crisi de liquiditat, no ho pensava ningú ", ha remarcat.

Sobre Popular, i després de les pressions dels portaveus dels diferents grups perquè parlés d'aquest tema, Linde ha recordat que des de novembre de 2014 el BdE no és supervisor de les entitats més significatives i per tant no exercia cap control sobre Banc Popular. "És el Mecanisme Únic de Supervisió, amb seu al BCE a Frankfurt, cosa que ho fa", ha assenyalat el governador, que ha dit que això no vol dir que el BdE no hi col·labori, però "legalment el supervisor no és el BdE".

"Les funcions del BdE de supervisió són per a entitats no significatives. El BdE no va participar, perquè no és la seva competència", ha insistit Linde, que ha reconegut que l'organisme només va fer dues coses en aquest procediment: subministrar una provisió de liquiditat d'emergència a Popular i confirmar que Santander era el candidat idoni per adquirir el banc presidit per Emilio Saracho.

RESCAT BANCARI

Linde ha recordat que està convocat "per inaugurar les compareixences a la Comissió del rescat bancari", durant la qual s'analitzarà al detall el rescat i el document que va presentar la setmana passada el Banc d'Espanya, en què va admetre pèrdues de més de 60.000 milions d'euros.

"Per al BdE ha estat un gran esforç, un document de referència de la crisi financera", i tot i que ha reconegut que "tot és millorable" i ha dit que admet les crítiques, ha insistit que l'informe "no pretén ni exculpar ningú, ni culpar ningú, ni acusar ningú ni no acusar, ni tampoc justificar res", ha detallat.

En la seva opinió, l'informe elaborat pel Banc d'Espanya és "el més asèptic possible, neutral i informatiu, perquè tothom el pugui usar", que no busca "ni justificar res ni acusar ningú (...) Tractem de fer un document que tingui informació ordenada i que s'entengui molt bé, perquè aquesta matèria es presta a fer anàlisis esotèrics. I ha tancat aquest assumpte del rescat bancari assegurant que no venia "preparat per fer una intervenció llarga sobre l'informe".

"Aquest informe insisteix en el problema de l'endeutament públic. Insistir en aquesta vulnerabilitat, i en la necessitat de frenar el dèficit, és una cosa clau per al nostre futur. Són problemes que ens afecten a tots, sigui qui sigui en el Govern de torn", ha remarcat Linde, que assegura que el Banc d'Espanya no fa informes "per defensar un Govern o un altre, que quedi clar".

contador