El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, ha defensat la proposta de creació de valors recolzats per bons sobirans (SBBS, per les sigles en anglès) per reduir el biaix domèstic, és a dir, la tendència dels inversors a invertir majoritàriament el seu patrimoni en actius negociats en mercats nacionals i destinant així una porció residual a la inversió internacional.
Així ho ha proposat Linde durant el discurs d'inauguració del seminari d'alt nivell organitzat pel Banc d'Espanya amb el títol 'Reforçar la governança econòmica de la zona de l'euro: reptes a curt termini i una visió a llarg termini', en què també han participat diferents personalitats rellevants al món de les finances de l'esfera internacional.
Segons ha explicat el governador de la institució monetària espanyola, aquests valors, els SBBS, podrien reduir el biaix domèstic actual a les tinences sobiranes dels bancs si van acompanyades també de reformes reguladores que garanteixin l'acceptació dels inversors.
Aquestes reformes, però, haurien de calibrar d'una forma molt acurada per evitar obstaculitzar la liquiditat i la formació de preus als mercats sobirans, segons ha asseverat Linde, una condició que considera "necessària però no suficient" per assegurar un creixement sostingut i equilibrat.
Els SBBS podrien reduir el biaix domèstic actual a les tinences sobiranes dels bancs si van acompanyades també de reformes reguladores
Així mateix, el governador del Banc d'Espanya ha assenyalat que l'establiment d'un suport fiscal comú per al Fons Únic de Resolució i la introducció d'un Sistema Europeu de Garantia de Dipòsits (EDIS, per les sigles en anglès) amb eventual mutualització del risc complet són elements essencials en un context de forts vincles entre els bancs i sobirans de manera que no es contagiïn els riscos entre els dos actors, i per reforçar la capacitat de l'àrea de l'euro per enfrontar-se a grans xocs.
APROFITAR L'EXPANSIÓ PER FER REFORMES
En aquest sentit, Linde ha explicat que des de juny de 2014 no s'ha fet cap pas significatiu pel que fa a les reformes, tot i el període de sòlida expansió que està travessant Europa, per la qual cosa demana l'obertura d'una finestra a la agenda de governança abans de l'arribada de la següent alentiment econòmic, assegurant que encara queda "molt per fer".
D'altra banda, el banquer ha dit que l’Eurozona necessita una unió fiscal més completa, un mecanisme contracíclic de compartició de riscos o un marc fiscal transparent i senzill. També ha indicat que la responsabilitat nacional ha de millorar-se a través del paper de les autoritats fiscals independents per generar prou espai de maniobra per als moments difícils i ha criticat que els balanços dels bancs encara estiguin suportant elevats nivells d'actius improductius.