la directrice du fmi ne peut exclure une recession mondiale en 2023

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha rebaixat en 6 dècimes, fins al 2,3%, la previsió de creixement per a l'economia dels Estats Units aquest any per l'efecte que tindrà i ja està tenint l'encariment dels preus, en debilitar el consum i la inversió.

L'FMI ​​va publicar aquest dimarts les conclusions del seu informe sobre els Estats Units i tampoc no és gens optimista sobre el 2023, perquè considera que l'economia es frenarà encara més i només avançarà un punt, enfront de l'1,7% de la seva estimació anterior.

L'informe destaca la recuperació econòmica que va viure el país després de la pandèmia gràcies, sobretot, a les mesures d'estímul, que van permetre recuperar l'ocupació, l'activitat i la demanda i reduir els nivells de pobresa.

Però també adverteix que aquell fort repunt, juntament amb l'esgotament de l'activitat, l'augment dels preus energètics i els problemes de subministrament han portat a una acceleració significativa de la inflació, a un fort augment de preus i salaris.

La directora del Fons, Kristalina Georgieva, ja va avançar part de l'anàlisi publicada ahir en una compareixença, el 26 de juny passat, en què va parlar del "difícil camí" que espera als Estats Units per esquivar la recessió.

Aleshores, les previsions eren superiors a les que es publiquen aquest dimarts: l'FMI calculava un creixement del 2,9% i de l'1,7% el 2022 i el 2023, respectivament.

Per a l'FMI, la política prioritària ha de ser la de "frenar immediatament" el creixement de preus i salaris "sense precipitar una recessió" i entén que l'estabilitat de preus requereix una política monetària més restrictiva, com la que ja s'està portant a cap des de la Reserva Federal (Fed).

En aquestes noves previsions per als Estats Units, el Fons espera una inflació del 6,6% per al conjunt de l'any (estava al 8,6% al maig) i un IPC per al 2023 de l'1,9%.

Noticias relacionadas

contador