• I fins al 2,2% des del 2,1% per a l'exercici 2019
  • Recomana reduir la dualitat del mercat laboral i una consolidació fiscal
cbspain71

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha elevat fins al 2,8% des del 2,4% la seva previsió de creixement per a l'economia espanyola el 2018. Per al proper any, l'ha augmentat fins al 2,2% des del 2,1% anticipat a la seva anterior estimació de gener, segons recull l'informe 'Perspectiva Econòmica Mundial', presentat aquest dimarts a Washington.

Espanya apareix com la gran economia de la UE amb millors projeccions de creixement per a aquest any i el següent, quan superarà la mitjana del 2,4% i el 2% estimat per a l’Eurozona respectivament el 2018 i 2019, mentre que a nivell global només seria superada pels EUA, l'expansió arribarà al 2,9% el 2018 i al 2,7% el 2019 (dues dècimes més que a l'anterior estimació).

A nivell mundial, l'organisme manté la seva previsió de creixement per als dos pròxims anys al 3,9%, encara que ha advertit dels riscos a la baixa després d'aquest període, a causa del risc del proteccionisme econòmic i de la normalització monetària dels bancs centrals.

D'aquesta manera, el pronòstic de creixement de l'FMI per a Espanya, que al gener es va veure entelat per les tensions polítiques a Catalunya i va portar la institució al refredament de les seves expectatives econòmiques, supera ara fins i tot en una dècima la més recent previsió del Govern, que confia en una expansió del PIB del 2,7%.

Aquesta millor evolució de l'economia espanyola permetrà una reducció més intensa de l'atur, que segons l'FMI baixarà aquest any al 15,5% i fins al 14,8% un any després, millorant en ambdós casos en una dècima el seu anterior pronòstic.

OPORTUNITAT FISCAL

A la seva anàlisi, l'FMI subratlla que la recuperació cíclica de les economies ofereix una oportunitat d'orientar de manera més ferma la política fiscal cap a objectius a mitjà termini, assenyalant que als països amb escàs marge fiscal la consolidació s'hauria de dur a terme junts amb un canvi en la composició pressupostària cap a àrees que elevin el potencial de creixement.

En aquest sentit, l'FMI adverteix que, a l’Eurozona, diversos països han esgotat el seu marge fiscal i haurien de consolidar gradualment de manera tant favorable al creixement com uniformement com sigui possible, assenyalant que "a Itàlia i Espanya, les elevades ràtios de deute sobirana junts amb les desfavorables tendències demogràfiques demanen una millora en el saldo estructural primari per posar el deute en un camí descendent".

D'altra banda, la institució internacional torna a insistir en la seva recomanació a Espanya perquè redueixi encara més la dualitat del mercat laboral i les diferències en la protecció dels treballadors indefinits i els temporals, així com orientar la formació i les polítiques laborals actives a l’impuls de les perspectives d'ocupació dels joves i els aturats de llarga durada.

Noticias relacionadas

contador