ep archivo   la directora gerente del fmi kristalina georgieva
FMI - Archivo

La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, ha assenyalat aquest dimarts que "la política monetària ha de mantenir el rumb", ja que "la màxima prioritat" dels països és "reduir la inflació de manera duradora", una àrea en què "si bé hi ha progrés, la feina encara no s'ha acabat".

"Una celebració prematura pot revertir els èxits obtinguts fins ara en el procés de desinflació. Més aviat, si mantenim el rumb, podem gaudir de l'estabilitat de preus com a base per al creixement i la prosperitat", ha destacat durant la reunió dels ministres de Finances i Governadors de Bancs Centrals del G20 a Gandhinagar, Índia.

Pel que fa a la inflació, ha identificat "algunes notícies encoratjadores", ja que "la tendència finalment és a la baixa", si bé ha ressaltat que "la inflació general segueix sent massa alta i la inflació subjacent segueix estancada malgrat l'important enduriment de la política monetària".

"Els preus elevats dels aliments i els fertilitzants són particularment preocupants, especialment per a les llars de baixos ingressos per a les quals la inseguretat alimentària i la desnutrició ara són molt més persistents", ha manifestat.

A més, ha alertat que "la inflació podria romandre alta per més temps, cosa que requeriria un enduriment encara més gran de la política monetària, i la fragmentació podria pesar encara més sobre el creixement".

"Per mitigar aquests riscos, faig una crida als líders del G20 perquè aprofitin l'oportunitat de portar l'economia mundial a un camí més dinàmic a mitjà termini. Això requereix una acció política tant nacional com internacional", ha afegit.

Un altre dels aspectes en què ha incidit Georgieva és la necessitat d'una consolidació fiscal "per millorar la sostenibilitat del deute i donar suport a la desinflació". També ha assegurat que “es necessiten reformes que fomentin el creixement per impulsar la productivitat i elevar els nivells de vida”.

"Per donar suport a aquests esforços de reforma, el Fons també ampliarà la seva feina en la mobilització de recursos interns, la millora de la qualitat de la despesa dels països, la creació de mercats de capital profunds i la millora de l'entorn per a la inversió privada, tant nacional com estrangera", ha conclòs.

contador