le siege du fmi a washington 20240523122045

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha revisat aquest dijous a l'alça en cinc dècimes el creixement esperat per a l'economia d'Espanya el 2024, per la qual cosa ara projecta un increment del PIB del 2,4%, enfront de l'estimació anterior de l'1,9%. A més, manté el 2,1% esperat per al 2025.

L'organisme multilateral assegura que el creixement de l'economia espanyola es veurà "impulsat principalment per un creixement més gran de la demanda interna". En aquest sentit, espera "que el consum privat s'enforteixi a mesura que la taxa d'estalvi de les llars es normalitzi gradualment i els ingressos salarials reals segueixin augmentant de manera sostinguda".

Alhora, considera que "la inversió privada es beneficiarà de la flexibilització de les condicions financeres i del desemborsament continu de subvencions Next Generation EU (NGEU)".

Pel que fa als preus, pronostica que tant la inflació general com la subjacent "disminuiran encara més al llarg del 2024-25, apropant-se a l'objectiu del 2% del BCE abans de mitjans del 2025".

"La inflació general ha caigut significativament des del seu màxim del 2022 i la inflació subjacent també ha seguit una tendència a la baixa, apuntalada pel continu traspàs de la desinflació energètica als preus dels aliments processats i els béns industrials no energètics. Tot i un mercat laboral ajustat, les pressions salarials s'han mantingut contingudes, en part a causa de la prevalença limitada de clàusules formals d'indexació i l'orientació proporcionada per l'acord salarial nacional aconseguit el maig del 2023”, detalla.

Alhora, destaca que "la incertesa al voltant de les perspectives s'ha tornat més equilibrada, però els riscos continuen inclinats a la baixa per al creixement i l'alça per a la inflació".

"Els riscos per al creixement inclouen la fragmentació política interna, la possible subexecució dels fons NGEU, una desacceleració global i la fragmentació geoeconòmica. Els riscos per a la inflació inclouen un possible repunt dels preus mundials de l'energia i augments més ràpids del que s'esperava en els costos laborals unitaris”, explica.

RECOMANACIONS

A més de les seves projeccions econòmiques, l'FMI ha avaluat les darreres mesures preses al país i ha realitzat una sèrie de recomanacions. En aquest sentit, ha sol·licitat "esforços continus per sostenir l'estabilitat macroeconòmica i abordar els desafiaments estructurals d'Espanya per fomentar la convergència dels nivells de vida del país cap als seus parells de més ingressos".

A més, els responsables de l'organisme han posat èmfasi que "durant els propers anys serà necessària una consolidació fiscal sostinguda i favorable al creixement, integrada en un pla fiscal explícit de mitjà termini centrat a reduir les ineficiències tributàries i ampliar la base impositiva, per reconstruir les reserves fiscals i mantenir el deute en una trajectòria descendent”.

"Els directors van emfatitzar la necessitat de garantir que els impostos sobre els guanys inesperats als bancs i les empreses d'energia, si es fan permanents, estiguin dissenyats apropiadament per minimitzar possibles distorsions. També van destacar la importància d'adoptar un conjunt equilibrat de mesures necessàries per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions", assegura l'FMI.

Una altra de les seves recomanacions és la d'"augmentar les reserves de capital dels bancs per recolzar la resiliència del sistema bancari i preservar la concessió de crèdit en cas de xocs adversos greus". Des de l'organisme "van acollir de gust la intenció del Banc d'Espanya d'augmentar el matalàs de capital anticíclic neutral".

Noticias relacionadas

contador