Europa

Les compres que van acompanyar a l'euro després de la publicació de les actes de la reunió de gener del Banc Central Europeu (BCE), han retrocedit durant les últimes hores, després que els operadors s'hagin adonat que el seu contingut no ha revelat res de nou. A més, la preocupació per l'evolució del tipus de canvi i per la fortalesa de l'euro, admesa pel membre del consell del supervisor monetari, Jan Smets, ha impactat en la moneda comunitària, que torna als 1,2300 dòlars.

Després de diverses jornades deprimida i d'haver caigut a un mínim d'una setmana als 1,2250 dòlars, la moneda comunitària es va recuperar fins als 1,2350 dòlars aquest dijous, impulsada per la certesa que el banc central s'encamina cap a un enduriment de la seva política monetària. L'euro va camí de tancar la setmana amb una caiguda del 0,9%. "Però en realitat, les actes van tenir més de 'colom' que de 'falcó'", assenyalen els analistes de Danske Bank. No obstant això, segueixen apostant pel que el mercat dóna més que descomptat: que durant la reunió del mes de març es revisi la comunicació de l'entitat presidida per Mario Draghi.

Així, poc després es van esborrar els guanys en la divisa europea per una combinació de factors que passa perquè els inversors "han paït el contingut de les actes i perquè han tornat a concentrar-se en els riscos polítics que planen sobre Alemanya i Itàlia durant la propera setmanes", explica Stephen Innes, analista d’Oanda.

A més, s'han fet públics els comentaris del governador del Banc de Bèlgica que, durant una conferència a Brussel·les, ha reconegut que el tipus de canvi és un "motiu d'atenció" per al banc central. Però ha afegit, en línia amb el contingut de les actes, que "només si, com vam dir l'última vegada després de la nostra reunió de política monetària a Frankfurt, aquesta volatilitat es torna excessiva, quan certs nivells s'incompleixen a causa d'un excés, a causa d’una política de devaluació per augmentar la competitivitat, poden sorgir problemes".

Jan Smets també ha reconegut que "a priori, l'objectiu (d'inflació) no es veu afavorit per l'apreciació de l'euro". La divisa s'havia encarit un 15% el 2017 i, des del començament de l’any, ho ha fet un altre 3%, tot i l'esgotament mostrat aquesta setmana, després d'assolir nous màxims de més de tres anys als 1,2550 dòlars el 16 de febrer.

EL GANA PEL RISC IMPULSA EL DÒLAR

Entre els motius de la manca d'empenta en la moneda europea destaca, indubtablement, que el dòlar ha tornat a guanyar impuls per un tímid increment de la gana pel risc entre els inversors. La caiguda del rendiment dels bons des de màxims de quatre anys havia arrossegat el 'bitllet verd' durant la passada matinada, però l'estabilització de la renda fixa nord-americana ha permès a la moneda dels EUA tornar a guanyar terreny.

El ien s'ha depreciat, de nou, més enllà de les 107,00 unitats contra el bitllet verd, però la lliura en canvi, es recupera després d'haver caigut a mínims d'una setmana durant la sessió de dijous als 1,3857 dòlars.

"Els inversors tenen en ment els comentaris del Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès), afavorint un enduriment de les seves polítiques, que haurien de portar la lliura esterlina a l'alça. El par cable (lliura / dòlar) encara es troba per sota dels 1,40 dòlars i, encara que els mínims creixents i decreixents indiquen debilitat, creiem que és només qüestió de temps abans que el parell torni per sobre dels 1,40 dòlars, afirma Kathy Lien, analista de BK Asset Management.

Noticias relacionadas

contador