ep billeteseuro
EUROPA PRESS

El ral·li que el dòlar va arrencar divendres, després que l'informe del mercat laboral dels EUA mostrés que l'economia nord-americana manté el seu bon ritme de creació d'ocupació i que els guanys mitjans per hora s'han incrementat al seu major ritme des de 2009, segueix aquest dilluns, davant d'un euro pressionat a la baixa per les declaracions del membre del Consell de Govern del Banc Central Europeu, Benoit Coeuré. La moneda europea es canvia de mans a les 1,1534 dòlars, lluny dels nivells propers als 1,1650 dòlars de la setmana passada.

A més de l'ímpetu del 'bitllet verd', l'euro s'ha vist afectat per les declaracions del banquer central, que va assegurar que la prioritat del BCE continua sent l'enfortiment de l'Eurozona, davant els creixents riscos que l'assetgen. La moneda comunitària, "que ja havia iniciat el seu declivi, va seguir cedint sencers després d'aquests comentaris", assenyalen experts de Sucden Financial.

En una setmana durant la qual l'actualitat passa per les reunions dels bancs centrals, tant europeu com d'Anglaterra, el comportament de l'euro i la lliura difereix notablement. Mentre que el primer ha rebut l'impacte també de la situació de l'economia italiana, que podria enfrontar a una recessió, segons ha advertit el Banc Central Europeu (BCE), la segona encadena tres setmanes consecutives de pujades, esperonada pels comentaris encoratjadors del cap negociador de la Unió Europea en el Brexit, Michel Barnier.

Amb tot, la moneda britànica es mostra deprimida aquest dilluns davant el seu rival nord-americà i també es deixa portar per sota dels 1,30 dòlars, pressionada per la fortalesa de la moneda dels EUA, que també rep suport de la més que segura pujada de tipus de la Reserva Federal dels EUA (Fed) d'aquest mes de setembre. Amb tot, els analistes coincideixen a subratllar que de totes les reunions de bancs centrals dels propers dies, la de la Fed és la més atractiva per als inversors, ja que marcarà el ritme de les següents pujades, i molt especialment, revelarà si hi haurà o no una quarta alça de taxes aquest any.

LA LIRA TURCA I EL PESO ARGENTÍ, ESTABLES

Però l'ànim dels inversors no és del tot optimista. Les tensions comercials entre la Xina i els EUA acaparen també bona part de l'atenció, després de l'amenaça del president nord-americà, Donald Trump, d'imposar aranzels addicionals per valor de 264.000 milions de dòlars, que se sumen als 200.000 que ja estan en vigor en concepte d'impostos mutus en el comerç entre les dues primeres potències mundials.

Aquest context alimenta l'aversió al risc i manté les monedes dels països emergents sota pressió. Les més afeblides aquest any, la lira turca i el peso argentí, cedeixen terreny aquest dilluns, però es mantenen allunyades del seus recents mínims històrics.

Noticias relacionadas

contador