- El 'bitllet verd', camí de tancar amb pèrdues una setmana difícil
- La lliura, molt pendent de l'oferta de May a Brussel·les sobre la factura del Brexit
L'euro està immers en la seva tercera jornada consecutiva de guanys contra un dòlar pressionat davant de tots els seus rivals. La moneda comunitària va trobar raons dijous en la solidesa de les dades macroeconòmiques i en el fet que les actes del Banc Central Europeuvan certificar que "una àmplia majoria de membres (del Consell de Govern) va donar suport" la proposta de reduir a partir del gener les compres de deute, per consolidar el seu avanç.
Així acumula una pujada de poc més d’un 1% des de dimarts, fins al rècord de gairebé 10 dies d'aquest dijous als 1,1859. Segons Michael Hewson, analista de CMC Markets, la 'divisa compartida' es prepara des d'aquí per assaltar el màxim mensual als 1,1880 dòlars que, en superar amb claredat i en preus de tancament, deixaria l'euro/dòlar llest per prolongar la seva figura fins als 1,2000 dòlars. Els analistes seguiran amb atenció la dada de l'IFO alemany, que "a causa de la fortalesa del PMI del mes d'octubre seria una sorpresa si no repuntés des de les dades de l'últim mes", comenta l'expert.
Enrere queden les conseqüències de la crisi política que s'ha desfermat a Alemanya, almenys de moment. L'euro arrencava la setmana digerint l'impacte del fracàs de les negociacions entre la CDU de la cancellera Angela Merkel amb els liberals i Els Verds per formar una coalició del Govern a Alemanya. No obstant això, passada la reacció inicial, Hewson veu poc probable que acabi deixant qualsevol efecte a l'economia, tot i que la situació d'estancament persisteixi el 2018.
LA DEBILITAT DEL DÒLAR ES MANTÉ
Però l'auge de l'euro es deu fonamentalment a l'onada de vendes que van destruir el seu rival nord-americà després de la publicació de les actes de la Reserva Federal. Si bé, el document no va llançar dubtes sobre l'increment de taxes d'interès al desembre, va projectar núvols sobre el camí que seguirà la política monetària del regulador nord-americà durant els següents 12 mesos.
L'èmfasi en la baixa inflació que van exhibir diversos membres del Comitè de Política Oberta del banc central que encara presideix Janet Yellen, va provocar la desconfiança entre els inversors que el ritme de la normalització monetària es mantingui el 2018. I la pressió dels baixistes en el 'bitllet verd' persisteix.
L'índex dòlar, que rastreja l’unitat nord-americana contra una cistella de sis monedes principals rivals, va caure un 0,1% fins als 93,156 punts, de manera que acumula una caiguda d'un 0,5% en menys d’una setmana. Enfront del ien, el dòlar s'ha situat als 111,33 iens i s’ha allunyat del mínim de dos mesos de dijous als 111,07 iens, tot i que acumula un declivi d'un 0,6% a la setmana.
Segons experts de Daiwa Securities, el dòlar ha rebut l'impacte del tancament de posicions de finals de mes abans d'hora, a causa de la festivitat d'Acció de Gràcies i d’una onada de presa de beneficis de les seves apostes alcistes. "Això ha mantingut el dòlar sota pressió", assenyalen.
LA LLIURA TORNA A ENFOCAR-SE EN EL BREXIT
La lliura esterlina, per la seva banda, no ha aconseguit consolidar-se per sobre dels 1,33 dòlars i se situa al voltant dels 1,3298 dòlars. Encara que acumula guanys d'un 0,7% contra els seus rival dels EUA a la setmana, ha tornat a notar l'arpa del Brexit. Els operadors extremen la cautela abans de la visita de la primera ministra britànica, Theresa May, a Brussel·les.
El punt calent de la reunió serà veure si finalment May ofereix als negociadors de la Unió Europea (UE) un increment de la factura del divorci prou suculent com per satisfer els 'Vint-i-set' per tal d'assegurar un acord al desembre. S'especula que elevarà la suma del qual el Regne Unit està disposat a assumir a 40.000 milions d'euros, enfront dels 60.000 que segueix reclamant-li la UE.