Tot i començar la jornada imposant-se contra el dòlar, l'euro cau ara un 1,2% fins als 1,1647 'bitllets verds' després que el Banc Central Europeu (BCE) hagi anunciat oficialment el final del 'QE' al desembre. Fins ara, el dòlar, per la seva banda, havia vist esborrats tots els guanys després del ral·li impulsat per la Reserva Federal dels EUA (Fed).
"L'euro es desinfla i es troba en els mínims del dia, als 1,1749. Una figura per sota del màxim de la sessió (1,1858). Tècnicament, convé recordar que l'euro/dòlar es troba en fase de rebot (o fase de reacció) després d'un fort tram baixista que el va portar en poc més d'un mes des dels 1,24 fins als 1,15 gairebé sense descans", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.
El 'QE' morirà a l'últim mes de l'any, de manera que s'estendrà tres mesos la seva durada. El regulador destinarà 30.000 milions d'euros mensuals al seu programa de compra d'actius fins al setembre i 15.000 milions d'euros mensuals durant l'últim trimestre de 2018.
Els tipus d'interès, en canvi, no s'han tocat. El tipus oficial continuarà al 0% i el de facilitat de dipòsit al -0,40%. D'aquesta manera, el banc assegura seguir perseguint el seu objectiu d'arribar a una inflació "per sota, però a prop del 2% a mitjà termini".
LA FED SÍ QUE VA APUJAR TIPUS
El banc central nord-americà, a més de complir amb l'esperat increment de tipus fins al rang de l'1,75% - 2%, va satisfer als més alcistes del dòlar que esperaven que anunciés una quarta pujada aquest any. El president de l'organisme, Jerome Powell, va confirmar el que havia descomptat menys del 50% del consens del mercat: que la Fed encarirà el preu del diner dues vegades més abans de 2019.
La reacció en el 'bitllet verd' va ser l'esperada i les compres van fer pujar el seu preu fins a màxims de més d'una setmana contra l'euro, als 1,1725 dòlars i fins al seu millor canvi en 10 dies contra el ien a els 110,85 unitats per dòlar. Però l'impuls alcista ha donat pas a un ràpid moviment de presa de beneficis i la moneda dels EUA cedeix tot el terreny guanyat, especialment davant l'euro i el ien.