• En el curt termini, els operadors han de fixar-se en les divergències entre el BCE i la Fed
  • El dòlar de Nova Zelanda pateix la incertesa després de les eleccions del país
money euros cash

La prima de risc polític planeja un cop més sobre l'euro, mentre els operadors digereixen el resultat de les eleccions a Alemanya. El partit liderat per la cancellera, Angela Merkel, s'ha imposat a les urnes, amb un 33% dels vots, però els seus suports han caigut respecte a les eleccions de fa quatre anys i ha perdut la coalició amb els socialdemòcrates que havia mantingut durant l'anterior legislatura. La divisa comunitària ha arribat a cedir un 0,5%, fins a canviar-se lleugerament per sota dels 1,1900 dòlars, després de conèixer els resultats, des d'on es recupera per sobre d'aquest nivell.

Els demòcrata-cristians de la cancellera han vist retallat el seu domini en un 7,5%, des de 2013, fins a registrar els seus pitjors resultats en gairebé 70 anys, mentre que els socialistes de Martin Schulz han caigut més d'un 5%, en aconseguir només el 20,5% dels vots. Després del daltabaix, la socialdemocràcia alemanya ha anunciat que passarà a l'oposició fet que deixa un escenari d'incertesa al país, ja que Merkel haurà de buscar una nova coalició per inaugurar la seva quarta legislatura consecutiva.

Amb Alemanya, Catalunya i Itàlia, la política europea podria convertir-se en el motor del mercat un cop més

Per tant, el 'pla B' de Merkel és 'Jamaica'. I no és que Merkel necessiti un acord internacional per governar. 'Jamaica' és el nom que rep la possible coalició d'un tripartit format per conservadors, liberals i verds tan exòtic. Aquesta denominació prové dels colors de cada partit, ja que al bloc conservador (CDU / CSU) de la cancellera alemanya se li assigna el color negre; al Partit Liberal (FDP), el groc, i als ecologistes, el verd, que formen la bandera d'aquest país caribeny.

'Jamaica' sumaria el 52% dels vots i suposaria l'única opció viable, segons els analistes internacionals. Però les negociacions seran complexes i podrien prolongar-se fins al desembre, segons els analistes de Berenberg. Aquest context, "sumat al referèndum il·legal convocat a Catalunya aquest cap de setmana i la imminència d'unes eleccions generals a Itàlia, on el Moviment Cinc Estrelles amenaça l'estabilitat, la política europea podria convertir-se en el motor del mercat, una vegada més", avisen els experts de Danske Bank.

ALEMANYA I ELS BANCS CENTRALS

El "soroll" persistirà a Alemanya durant les pròximes dues setmanes, assenyala Hussein Sayed, analista d’FXTM. Aquesta situació "probablement donarà lloc a certa volatilitat, i és possible que es desencadeni una nova correcció en l'euro/dòlar cap a la zona dels 1,1700-1,1800 dòlars", comenta l'expert. "Consideraria una correcció significativa com una oportunitat per construir posicions llargues, basades en la millora contínua a l'economia de la zona euro" indica Sayed.

D'altra banda, l'encreuament es manté encara sota l'influx de l'anunci de la Reserva Federal dels EUA (Fed) de dimecres passat que començaria a alleujar el seu balanç i que es manté sobre la taula l'opció d'un altre augment de la taxa d'interès dels Estats Units, el que està "encoratjant la demanda de compra del dòlar", assenyala l'analista.

Entre aquest dilluns i aquest dimarts, estan programades diverses compareixences i intervencions de la Fed i del Banc Central Europeu (BCE), entre elles la del president de l'organisme europeu, Mario Draghi. Tant Sayed com els analistes de Danske Bank esperen que es mantingui el to més agressiu en quant a normalització monetària per part de la Fed, de manera que l'encreuament "seguirà vulnerable a les notícies positives en el dòlar".

De fet, des de l'entitat danesa creuen que aquest sentiment persistirà aquesta setmana davant la probabilitat que els membres de la Fed confirmin que una pujada de desembre és una opció i, d'altra banda, "el BCE està disposat a evitar tirar més llenya al foc que avivi l'euro en el curt termini", assenyalen.

Noticias relacionadas

contador