- El won sud-coreà cau un 1%, fins a un mínim de gairebé dues setmanes
- El dòlar perd posicions davant el ien i el franc suís
- L'índex Sentix de confiança del consumidor manté el seu rècord històric
La setmana en què el mercat de les divises afronta la seva cita mensual amb el Banc Central Europeu (BCE) arrenca amb un nou assaig nuclear de Corea del Nord, el sisè i més poderós fins a la data. Gana per les divises refugi, el ien i el franc suís, i caiguda en el won coreà. Lluny d'aquestes reaccions, l'euro es manté sense grans canvis des del seu tancament setmanal al voltant dels 1,1860 dòlars i l'acció en l'euro/dòlar es veurà dominada pel posicionament abans de la reunió del BCE. El bon resultat de l'índex Sentix de confiança del consumidor de l'Eurozona, que es manté en màxims històrics ha impulsat la divisa comunitària per sobre dels 1,1900 dòlars.
Però encara queden quatre jornades fins al moment en què el president del supervisor monetari faci la seva compareixença i ofereixi, o no, alguna pista sobre la reducció dels estímuls del banc central. I al present regna l'aversió al risc, que ha impulsat els actius segurs contra el dòlar. El ien s'ha disparat fins a les 109,300 unitats per cada 'bitllet verd' i el franc suís també ha guanyat terreny durant la sessió asiàtica, fins als 0,95800 francs per dòlar. La moneda nipona també avança contra l'euro, fins a un mínim a les 129,650 unitats, des d'on la moneda comunitària retalla les seves caigudes fins a un 0,3%, a les 130,470 unitats per euro. L'euro/franc suís ha deixat un mínim a la sessió als 1,1390 francs, el seu pitjor canvi des del 29 d'agost.
Seguint amb el ien, els analistes de Citi creuen que la moneda nipona seguirà amb les seves pujades, ja que l'agressivitat a la zona d'Àsia no té aspectes d'acabar, però "no durarà per molt temps si els inversors nipons no ho recolzen amb una venda d'actius estrangers".
Analistes de Citi dubten que el dòlar es mantingui deprimit per sota dels 109,00 iens
"Dubtem de la possibilitat que es doni una repatriació de fons a gran escala, ja que no ha passat després recents terratrèmols ni després del tsunami de 2011", apunten els experts del banc d'inversió nord-americà. Per tant, afirmen que el ien es mantindrà amb pujades en aquesta arrencada setmanal, però dubten que el dòlar es mantingui deprimit per sota dels 109,00 iens.
L'actualitat aquest dilluns passa també pel won sud-coreà. La moneda asiàtica, que havia aguantat la pressió venedora després del llançament d'un míssil per part de Corea del Nord, que va sobrevolar el Japó la setmana passada, ha sucumbit a les forces baixistes després de l'últim assaig nuclear del règim de Kim Jong-un. El recent test nuclear del govern de Kim Jong-un i la immediata resposta militar de Corea del Sud, a la qual els EUA promet unir les seves forces, ha acabat per dinamitar l'ànim dels inversors en actius sud-coreans. Així, la divisa del país asiàtic s'ha depreciat un 1% i ha arrencat la sessió amb un buit baixista a les 1.1130,10 unitats, comparat amb el tancament de divendres a les 1.120,14 unitats, el seu pitjor canvi des del passat 23 de agost.
DRAGHI AL PUNT DE MIRA
Una vegada que la tensió disminueixi, el focus es desplaçarà a les decisions de política monetària durant la reunió del BCE, que és "el major esdeveniment de risc d'aquesta setmana", subratlla Hussein Saied, estrateg d’FXTM. La pregunta crucial amb la que enfronta el banc central és si Mario Draghi anunciarà el calendari proposat per al pla de sortida de la seva política de compra de bons.
La divisió entre els analistes que esperen que la decisió de disminuir les compres d'actius s'anunciï aquest setembre i els que creuen que es posposarà fins a l'octubre, mantindrà l'euro sota pressió. "Mario Draghi s'ha abstingut d'afeblir l'euro a través d'una intervenció verbal, tot i que l'acta de la reunió de juliol va mostrar preocupació per la fortalesa de la moneda única", recorda Sayed.
La moneda comunitària ha posat terra pel mig amb el màxim de 31 mesos del passat 20 d'agost, als 1,2070 dòlars i ha tornat als nivells de cotització que mantenia prèviament durant el simposi de Jackson Hole, on es va originar el recent ral·li de la moneda comunitària, de manera que els analistes de Danske Bank estimen que encara que en aquesta ocasió Draghi sí que es refereixi al recent auge de la moneda compartida, la reacció negativa serà més aviat limitada.
En canvi, Sayed creu que "qualsevol intervenció verbal probablement conduirà a una nova caiguda de l'euro des dels seus nivells més alts en 2,5 anys". "No obstant això, si les dades econòmiques continuen sorprenent a l'alça, el banc central tindrà dificultats per controlar els més alcistes i tornarà les compres a la moneda", indica l'analista d’FXTM.